Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Achterban Partij voor de Dieren heeft meeste begrip voor niet-vaccineren

26-08-2018 18:10

De huidige stabiele electorale situatie, die al enkele maanden duurt, lijkt vooral te komen doordat voor kiezers die ontevreden zijn over de partij van hun vorige keuze, er niet duidelijk een andere partij is, die hen duidelijk wel aantrekt. Dat hangt samen met de samenstelling van de regering. Electorale overgangen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie komen amper meer voor. Dat geldt ook voor overgangen tussen PvdA, GroenLinks en SP. De groei van de overige partijen (met name FvD) vond met name plaats in de tweede helft van 2017.

De grote vraag is of er echt iets tot aan de Provinciale Statenverkiezingen van over ruim 6 maanden zal gebeuren om dit patroon te doorbreken en de electorale verhoudingen weer fors gaan veranderen.

In de peiling van vandaag zien we CDA en D66 1 zetel verliezen (vrijwel zeker onder invloed van het onderwerp ‘afschaf dividendbelasting;). PVV en FvD stijgen er 1. Dat komt met name doordat er meer kiezers van CDA en D66 aangeven niet te weten op welke partij nu te stemmen en dat bij PVV en FvD kiezers juist andersom is.

Het onderwerp vaccinatie tegen mazelen is aan de kiezers voorgelegd. (pdf) Kiezers van Partij voor de Dieren en FvD hebben het meest begrip voor degenen die hun kind niet laten vaccineren (55 procent en 33 procent).

68 procent vindt dat het verplicht zou moeten worden kinderen tegen mazelen in te enten.

Het oordeel over President Trump is heel negatief. Maar 14 procent van de Nederlanders beoordeeld hem positief. Alleen bij kiezers van PVV en FvD zijn er duidelijk meer die positief zijn dan negatief over hem (50 procent tegen 30 procent). Met name scoort hij hoog bij die kiezers m.b.t. zijn aanpak van de immigratie. Terwijl 24 procent van de Nederlanders die positief beoordeeld is dat bij kiezers van PVV en FvD voor 75 procent het geval.

Zijn aanpak van maatregelen t.a.v. het milieu wordt door 6 procent van de Nederlanders positief beoordeeld. Daar is de score van 30 procent bij de PVV-kiezers het hoogst.