Buitenland

Chemnitz, Duitsland: verdachten steekpartij 23-jarige Syriër en 22-jarige Irakees

27-08-2018 18:02

De polizei van Chemnitz zoekt twee mannen die er van worden verdacht zondag de 35-jarige Daniel Hillig te hebben doodgestoken. Het gaat om een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees, zo meldt Bild. Eerder wilde de polizei nog niets kwijt over de etnische afkomst van de verdachten. De polizei heeft inmiddels arrestatiebevelen tegen de twee verdachten uitgevaardigd.

Zondag protesteerde een groep van 800 tot 1000 personen in Chemnitz als reactie op de steekpartij. De groep leek te bestaan uit onder andere ultra-rechtse activisten en neo-nazi’s. Ze scandeerden ‘Wir sind das volk‘ (‘Wij zijn het volk’) en op social media verschenen beelden waarop te zien zou zijn hoe ‘rechts-extremisten’ willekeurige allochtonen lastigvallen.

De Turkse gemeenschap in Chemnitz heeft als reactie hierop laten weten dat het “meer lijkt op een pogrom” en vraagt zich af of het misschien “alweer lang genoeg geleden is dat in Duitsland racisten op mensen jagen”.

Volgens Roland Wöller (CDU), minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, is met de demonstraties en daarbij gepaard gaande rellen “een nieuwe dimensie van escalatie bereikt”. Ook klaagt de minister over “leugens, misinformatie, geruchten en speculatie op het internet” die de sentimenten zouden voeden.

De politie van Chemnitz bereid zich inmiddels voor op nieuwe demonstraties en rellen. Eén van de demonstraties is georganiseerd door de extreem-linkse ‘Nazivrije Alliantie Chemnitz’, de ander door nog onbekende privépersonen.

Politici hebben de onlusten sterk veroordeeld. “In Duitsland is geen ruimte voor het recht in eigen hand nemen, voor groepen die op straat haat willen verspreiden, voor intolerantie en voor extremisme”, aldus een woordvoerder van de regering. Ook de AfD distantieerde zich van het geweld. De partij was zondag ook in Chemnitz aanwezig om te demonstreren. Maar de AfD had “niets, maar dan ook helemaal niets te maken met de volgende jachttaferelen in de stad”, zei de Saksische partijleider Jörg Urban.

Lees ook: Woedende Duitsers scanderen ‘wir sind das volk’ in Chemnitz na dodelijke steekpartij bij festival