Moerdijk wil gesprek met minister over Albanezen die in vrachtwagens klimmen

28-08-2018 21:31

De gemeente Moerdijk in West-Brabant ziet dat Albanese migranten steeds vaker in een vrachtwagen proberen te klimmen om als verstekeling mee te reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Binnen de gemeente ligt een groot industriegebied en zijn er langs de snelwegen parkeerplaatsen voor vrachtwagens. De gemeente wil met minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus in gesprek over hulp bij de aanpak van de Albanese ‘inklimmers’.

Volgens de Brabantse gemeente zijn er dit jaar al al tweehonderd meldingen binnengekomen over inklimmers en zijn er 105 aanhoudingen verricht. Een woordvoerster bevestigt die cijfers na berichtgeving door BN De Stem. “Moerdijk is een soort van hotspot op dit gebied geworden.” Cijfers over de afgelopen jaren heeft de gemeente niet voorhanden, maar volgens de woordvoerster is duidelijk sprake van een toename.

Albanezen mogen sinds 2010 vrij naar en door Nederland reizen, ze hebben daar geen visum voor nodig. Voor het Verenigd Koninkrijk is wel een visum vereist.

Bij Zevenbergschen Hoek, in de gemeente Moerdijk, ontdekte de politie in juni nog acht mannen uit Albanië in een vrachtwagen. De chauffeur waarschuwde zelf de politie toen hij zijn wagen controleerde op een parkeerplaats langs de A16/A59. Hij zag een grote scheur zag in het zeil van zijn trailer. Hij vermoedde dat er mensen zich in zijn wagen verborgen hielden. Dit verhaal is er inmiddels een van de vele in het gebied.

In de omgeving van Zevenbergschen Hoek zijn ook tijdelijk slaapplaatsen van migranten aangetroffen in de velden met gewassen in de buurt van parkeerplaatsen. Aan de A16 werd deze maand door de politie in een maisveld een ‘tentenkamp’ aangetroffen, gemaakt van vuilniszakken en planten.

(TPO/ANP)