Economie

Schiphol bereidt juridische stappen voor om staking en nieuwe vertragingen te voorkomen

28-08-2018 10:43

Schiphol bereidt een juridische procedure voor om een 24 uursstaking door beveiligers op de luchthaven volgende week dinsdag af te wenden. “We willen al het mogelijke doen om te zorgen dat reizigers niet de dupe worden”, zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Een stap naar de rechter is volgens hem wel een ‘uiterst redmiddel’, voor het geval dat vakbonden en werkgevers geen oplossing vinden voor hun cao-conflict. De staking heeft ‘verstrekkende gevolgen’ voor luchtvaartmaatschappijen en zo’n 200.000 reizigers. “Iedereen die vliegt moet door de securitycontrole. Als dat niet mogelijk is, kun je niet vliegen.”

Op Schiphol werken zo’n 4000 beveiligingsmedewerkers. Zij houden zich onder meer bezig met het controleren van mensen, bagage en goederen. De beveiligers staan los van de marechaussee op Schiphol. Volgens FNV worden de stakingen op Schiphol doorgezet.

“Reizigers die dinsdag willen vertrekken zullen een dag eerder of later moeten gaan, of een ander alternatief zoeken. Binnenkomende vluchten en reizigers die op doorreis zijn zullen worden ontzien”

Vakbonden kondigden vorige week aan dat de luchthavenbeveiligers dinsdag de hele dag staken. Ook op andere locaties in het land zullen beveiligers meedoen met de staking.

Beveiligers houden al weken op verschillende plekken in het land werkonderbrekingen voor een betere cao. De acties begonnen op Schiphol en breidden zich daarna uit over de rest van het land. Zo werden er werkonderbrekingen gehouden in de VU Amsterdam, bij het ministerie van Defensie, bij MSD in Oss en in het UMC Maastricht.

De beveiligers eisen onder meer een loonsverhoging van 3 procent, gunstigere roosters en meer zekerheid. De loonsverhoging zou volgens de bonden dit jaar moeten ingaan. Werkgevers bieden echter pas voor volgend jaar een salarisverhoging aan. De cao Particuliere Beveiliging geldt voor ongeveer 31.000 mensen.

(ANP)