Opinie

Chemnitz, Duitsland: laat olie op het vuur gooien maar over aan sociaaldemocraten

02-09-2018 21:29

Stel, je hebt een smeulend vuurtje dat wel eens een grote bosbrand zou kunnen worden als je dat niet op tijd blust. Wat doe je dan als je politicus bent van de Duitse PvdA? Juist: kerosine op het vuurtje gooien, dan weet je tenminste zeker dat de fik ook echt groot wordt.

Die Duitse politicus in kwestie is minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) die als reactie op de aanhoudende onrusten in Chemnitz door boze burgers (in main stream media consequent afgeschilderd als ‘extreem-rechts’ en, vooral dat, ‘neo-nazi’s‘, al is de werkelijkheid een heel stuk genuanceerder, en dat terwijl diezelfde MSM normaal zo gek zijn op nuance) een interview heeft gegeven aan het Duitse blad BILD.

Heiko Maas kent u, en de Duitsers, als de man achter de Duitse ‘anti hate speech’ censuurwetten waardoor Facebook en Twitter nu verplicht zijn alle ‘verkeerde’ Duitse meningen te verwijderen, anders grote boete, en waardoor de online vrijheid van meningsuitingĀ  in Duitsland inmiddels vakkundig de nek is omgedraaid.

In het BILD-interview doet Maas geen enkele moeite om de normaal door de SPD zo bejubelde ‘dialoog’ en ‘verbinding’ in de samenleving te herstellen, maar eerder het tegenovergestelde: hij roept alle Duitse burgers op om toch vooral ‘op te staan’ tegen ‘extreem-rechts’ en verdeelt de samenleving alvast overzichtelijk in ‘fatsoenlijke kosmopolieten’ (die volgens hem ver in de meerderheid zijn) en ‘racisten en rechts-extremisten’ (de ‘te luide’ minderheid).

Precies wat al die duizenden boze Duitse burgers (geen neo-nazi’s, die waren er ook maar dat was niet de groep die zo vreedzaam demonstreerde afgelopen zaterdag) zo spuugzat zijn. Afgeschilderd worden als agressor waar ‘gewone’ Duitsers zich tegen moeten verzetten, alsof zij zelf geen gewone Duitsers zijn, want niet ‘fatsoenlijk, tolerant en kosmopolitisch’ genoeg. Precies de reden waarom Duitsers AfD stemmen.

En dan te bedenken dat dit komt uit de mond van een minister wiens partij een pijnlijke nederlaag leed bij de laatste parlementsverkiezingen terwijl de AfD daarentegen, de partij van de ‘extreem rechtse racisten’ waar Maas het hier over heeft, de grote winnaar werd.

Hier wat sappige (vrij vertaalde) quotes uit het Bild-interview:

 

“De grote meerderheid in Duitsland is kosmopolitisch en tolerant.

We moeten ons verzetten tegen het rechts-extremisme. We moeten niet wegduiken. We moeten ons gezicht laten zien tegenover anti-semieten en neo-nazi’s.

Alle echte democraten hebben nu onze volledige ondersteuning nodig.

Het wordt bedreigend als ‘de fatsoenlijken’ niet van zich laten horen. Als ‘de fatsoenlijken’ stil blijven zijn ‘de racisten’ veel luider. We moeten de wereld laten zien dat wij democraten in de meerderheid zijn en ‘de racisten’ in de minderheid. De meerderheid moet luider worden.

We moeten van de bank komen en onze mond opentrekken. Aan de jaren van wakkere discursieve humor komt een einde. Onze democratie is wat we er van maken.”

 

Verder gaat het interview over Trump (is stom), Putin (is ook stom), de EU (is fantastisch), Polen en Hongarije (ook stom en als ze geen vluchtelingen willen opnemen moeten ze weg), Turkije (alleen diplomatieke antwoorden) en over Heiko Maas zelf: die zegt de politiek te zijn ingegaan ‘vanwege Auschwitz’.

Uiteraard zijn vergelijkingen met de holocaust sowieso nooit ver weg bij ‘fatsoenlijke, tolerante en kosmopolitische’ Duitse politici: zo liet Maas eerder al weten dat “de Tweede Wereldoorlog 79 jaar geleden begon, waardoor Duitsland immens leed heeft veroorzaakt. Als er nu opnieuw mensen door de straten marcheren en de Hitler-groet brengen dan dwingt onze gezamenlijke geschiedenis ons om de democratie resoluut te beschermen.”

De burgemeester van Chemnitz, Barbara Ludwig (SPD, zelfde partij als Heiko Maas), heeft ook alvast een emmertje benzine over het vuurtje gegooid. Zij liet aan het Britse Sky News weten dat “we niet toestaan dat ‘rechts’ en ‘rechts denken’ de staat kan ondermijnen”.

Ludwig heeft inmiddels de noodtoestand in Chemnitz afgekondigd.

Voor maandag staat er in Chemnitz een groot deugfestival gepland, ‘Wij zijn met meer’ genaamd, waaraan diverse bekende Duitse muzikanten, uiteraard geheel belangeloos, hun medewerking verlenen. Er zouden al 27.000 ‘fatsoenlijke en tolerante kosmopolieten’ hebben laten weten hier aan deel te nemen.