Politiek

UWV weet al vele jaren van uitkeringsfraude door Polen, UWV deed al die jaren helemaal niks

05-09-2018 20:14

Frauderende Polen, het is al negen jaar bekend bij de UWV-top, misschien zelfs al (veel) langer. En al die tijd deed diezelfde UWV-top helemaal niets tegen de frauderende Polen, ook al gaven UWV-medewerkers keer op keer op keer op keer op keer op keer op keer aan dat er iets goed misging met Polen, hun uitkeringen en mogelijke fraude. Dat blijkt uit interne communicatie van het UWV-internet wat in handen is van Siebe Sietsma en Christel Voorn.

De UWV-medewerkers schrijven naar aanleiding van de recente scoop van Nieuwsuur dat Polen massaal frauderen met Nederlandse uitkeringen, het UWV gemeenten niet informeerde over mogelijke fraude en dat de fraude zo ernstig is dat ook de minister moet toegeven dat het inderdaad heel ernstig is, bijvoorbeeld:

“Gisteravond naar Nieuwsuur gekeken. Toch wel met enige verbazing. Dit is iets wat al jaren bekend is bij ons”

Weer een andere medewerker schrijft:

“Ooit een post gelezen van een Poolse werkgever die deze praktijken zat was, en die precies uit de doeken deed hoe dit werkte. ‘De Grote Vakantie’ heette de WW-periode onder Polen.”

En ook:

“Zo vaak in mijn vorige functie als uitkeringsdeskundige WW-meldingen richting Handhaving doorgezet. Soms kwam er na een aantal maanden een reactie: ‘Wordt niet verder in behandeling genomen’, soms hoorde ik niets meer. De fraude is al jaren bekend (…). Hopelijk brengt Nieuwsuur daar nu verandering in.”

De medewerkers benoemen hoe dit probleem al jaren bekend is en hoe er een schrijnend tekort is aan zowel strenge regels als handhaving.

De UWV-top echter herkent zich helemaal niet in dit beeld. Want hun standpunt is “dat we alle signalen van fraude serieus nemen.”

Waarom dat serieus nemen nu al zo’n negen jaar moet duren daarop zal voorlopig geen antwoord komen. Wel gaat het UWV in gesprek met het ministerie “over oplossingen”, dus “alle suggesties zijn heel erg waardevol”.

Na negen jaar aan ‘suggesties’ moeten dat er in elk geval heel erg veel zijn. Maar wellicht zijn al die ‘suggesties’ gewoon verdwenen in de immer falende ICT van het UWV, die de belastingbetaler inmiddels miljarden heeft gekost.

Mocht u na het lezen van al deze ontluisterende feiten een beetje overgeven in uw mond van woede en frustratie, bijvoorbeeld omdat u uw belastingaanslag onder ogen kreeg, dan moet u maar zo denken: dankzij uw solidaire en tolerante gulle bijdragen zijn, tenminste de afgelopen negen jaar, een hoop armlastige Polen goed geholpen. Is weer eens wat anders dan met een collectebus langs de deuren. Of oude kleding recyclen.