Binnenland

Politie roept hulp in van publiek bij zoektocht naar Lili en Howick

08-09-2018 12:43

De politie wil dat het publiek meehelpt bij de zoektocht naar de Armeense Lili en Howick. De twee zouden dit weekend worden uitgezet maar verdwenen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

In een communiqué meldt de politie zich zorgen te maken over de veiligheid en het welzijn van de kinderen en daarom direct een zoektocht te zijn gestart.

De kinderen Lili en Howick zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. Voogdijinstelling Nidos zegt verrast te zijn door het weglopen. “We weten niet waar ze zijn. Het ligt nu in de handen van de politie”, aldus een woordvoerster van het Nidos. Volgens de instelling was het de bedoeling dat het tweetal aan het einde van de ochtend uit Nederland zou vertrekken.

Vrijdag wees de voorzieningenrechter in Amsterdam de verzoeken die waren ingediend af, omdat er geen redenen zijn waarom de uitzetting naar Armenië niet kan doorgaan. Volgens de rechter zijn goede afspraken gemaakt over onderdak, scholing en geld. De advocaten hadden het verzoek bij de rechtbank ingediend omdat het niet goed zou gaan met hun moeder, die daardoor niet voor ze zou kunnen zorgen. Volgens hen was er sprake van nieuwe informatie die het noodzakelijk maakt de uitzetting voorlopig uit te stellen. De rechter ging daar niet in mee.

Het kabinet liet vrijdag eerder al weten vast te houden aan de uitzetting van de kinderen. Na de uitspraak van de rechtbank liet een woordvoerder van staatssecretaris Frank Harbers weten dat hij kennis had genomen van de uitspraak en dat op grond daarvan het vertrek naar Armenië verder in gang zou worden gezet.