Doneer aan TPO
 

Burgemeester Enschede negeert gevoelens van christenen omdat ze niemand bedreigen

Hitler had één keer gelijk: die christenen doen toch niets

Door: , 20:36, 09 september 2018
Journalist James Foley, die op het kunstwerk van Anne Bothmer staat afgebeeld, kort voor hij werd vermoord. (c) Public domain

Hitler had één keer gelijk: die christenen doen toch niets

Hitler wist het allang: Het christelijk geloof gaat slecht samen met een fascistisch systeem. Dat blijkt nog steeds uit hun geweldloze reactie op beledigingen en provocaties. Zo werden afgelopen weekend voornamelijk christenen uit het Midden-Oosten geschoffeerd door een kunstobject van het GOGBOT evenement in Enschede. De gemeente ontving precies nul dreigementen. Ook werden er geen pogingen tot moord op de kunstenares geteld. Als je een potje wilt slachten, omdat je een kanaal zoekt voor je haat, dan moet je niet bij het christendom zijn, maar dan “zouden de Japanse Kamikaze en ‘Mohammedaanse’ religie veel geschiktere instrumenten zijn”, aldus de Oostenrijkse schilder.

Ja, Hitler was ook kunstenaar. Hij hield misschien niet van moderne kunst, maar toch had hij het Art Event in Enschede best kunnen waarderen. Dit weekend stond daar namelijk een levensgrote afbeelding van een IS strijder met een mes in de hand. Deze staat op het punt een slachtoffer te onthoofden dat is gehuld in de bekende oranje overall. Wat daar kunstzinnig aan is? Ho ho, niet zo snel oordelen. Kunstenares Anne Bothmer heeft het hoofd eruit laten zagen, zodat bezoekers zichzelf als slachtoffer kunnen fotograferen. Deze prachtige ode aan De Efteling helpt namelijk. Want hierdoor kunnen we de vraag te stellen of de aandacht die we aan afgeslachte medemensen geven niet eigenlijk entertainment voor ons is, aldus de kunstenares.

Bothmer vindt dat ze de artistieke vrijheid heeft om dit kunstwerk deze uitvergrote foto met een gat aan het publiek te tonen:

 

”Wat er nu gebeurt is alleen maar mooi om het over dit onderwerp te hebben en ook over hoever je met kunst kan gaan. Dus er ontstaan voor mij alleen maar hele interessante vraagstukken.”

 

Ik ben blij dat ze hierdoor kan onderzoeken wat voor leuks er allemaal nog meer mogelijk is binnen haar uiterst cruciale vakgebied. Maar wat ze daarna zei, maakte me weemoedig:

 

”Zodra we hier in Europa te maken krijgen met terrorisme is de symboliek dat ‘wij’ worden aangevallen door terreurgroepen. Maar ben jij wel slachtoffer? Gaat het jou wel aan? In hoeverre is het een soort van entertainment voor ons geworden?”

 

Ze wil het hebben over terreur in Europa. Allereerst valt dan op dat er een foto uit de Syrische woestijn wordt gebruikt. Het was immers het hoofd van de Amerikaanse journalist James Foley dat daar werd weggesneden, eerst door een IS-strijder en daarna, vanaf een foto, door Anne Bothmer. Waarom koos ze geen plaatje van een aanslag in Parijs of Londen? Waarom niet het hoofd van Theo van Gogh ergens uitsnijden, zodat mensen daarmee aan zelfreflectie kunnen doen? Of beseft ze in die gevallen wel intuïtief dat ze te ver gaan? Beelden die voor andere volken dichtbij komen, zoals bijvoorbeeld voor Egyptische christenen die in 2015 op televisie moesten zien hoe 21 Kopten in zo’n zelfde overall beurtelings werden onthoofd, vindt de kunstenares lekker stimulerend voor westerlingen die willen nadenken over hun psyche.

Arjan Brouwer van Democratisch Platform Enschede (DPE) kon het project niet waarderen en noemde het misselijkmakend. In een open brief vroeg hij of de Enschedese burgemeester, Onno van Veldhuizen, het gesubsidieerde evenement kon ontdoen van dit object. Die liet echter weten dat het hier gaat om vrijheid van meningsuiting. Een ander argument luidde dat het kunstwerk niet ergens op een plein stond, maar in een zaal.

Ik weet wat u denkt: de cartoonwedstrijd van Wilders viel ook onder vrijheid van meningsuiting en zou ook niet tentoongesteld worden op De Dam. Wat is er dan anders? Na bijna twintig jaar discriminatie en dubbele standaarden kunt u het antwoord wel dromen. De potentieel gekwetste groep mensen is voornamelijk christen en niet moslim. De rol van “de moslim” is in dit experiment zelfs letterlijk die van beul (net als toen hij de cartoonwedstrijd afgelast kreeg), maar dat is kennelijk veel onschuldiger dan westerlingen die een profeet tekenen.

Hitler had dan toch op één moment van zijn miezerige bestaan gelijk: die christenen doen toch niets. Je roept in het openbaar beelden op van de executies van hun broeders. Ze schudden hun hoofd erbij en bidden (thuis) in stilte voor de bedenker van het gevoelloze experiment. Ondertussen kunnen ze zich afvragen hoe blij het vrije Westen nog met hen is. Men deed zo weinig om hun leed te verzachten tijdens de aanvallen van IS. Maar later mijmert de kunstgezinde Europeaan wel graag onderling over de vraag hoeveel narcisme er komt kijken bij hun reactie op geslachte buitenlanders. Pacifisme wordt niet beloond, in tegenstelling tot dreigement en pogingen tot doodslag.

Als James Foley op de foto werd vervangen door een Soenitische moslim(terrorist), knielend voor de bewakers van Guantánamo Bay, vermoed ik dat de burgemeester van Enschede een ander verhaal had. Als ik zo vrij mag zijn:

 

”Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar het is niet de bedoeling minderheden te confronteren met iets dat uiterst pijnlijk voor hen kan zijn. We doen dit immers ook niet met Joden, door vreemde experimenten te doen met foto’s van concentratiekampen, waarmee we aan zelfreflectie zouden moeten doen. Gebruik liever woorden om een argument te formuleren. De symboliek die deze foto oproept is er een van superioriteitsgevoelens van het ene ras boven het andere; afkeer van één geloof door een ander geloof. Ik ga maatregelen nemen om dit object zo snel mogelijk te laten verwijderen.”

 

Ik ken Nederlandse christenen met wortels in het Midden-Oosten die zulke woorden graag hadden gehoord uit de mond van hun burgemeester. Maar als u een toekomst wenst waarin u deze mate van empathie kunt verwachten, ook juist omdat u geneigd bent een mes te pakken als iemand ook maar een domme tekening maakt, dan weet u wat u te doen staat. Zo niet, staat u mij dan toe dit te verduidelijken. U kent Harry Potter? In feite is het even simpel. Aanschouw, de spreuk der spreuken die iedere kwelgeest in een handomdraai verzwelgt: Ashadu an la ilaha illa illa-ilah, wa ashadu anna muhammadan rasul ullah.

Tags:
 
ingezonden mededeling

Automatische handinzeepmachine op batterijen

Net als in het restaurant. Nooit meer zeep beetpakken, gewoon je hand onder het pompje houden. De prijs is nu maar 9.95 euro as je 'm vandaag koopt. Deze deal loopt tot as. do.

 
   
 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace