Binnenland

Illegalen Moerdijk kosten veel politiecapaciteit, met name veel Albanezen en Eritreërs

10-09-2018 11:33

In het AD vandaag luiden medewerkers van de vreemdelingenpolitie de noodklok over de grote toestroom van illegalen naar Moerdijk. Met name Albanezen en Eritreërs proberen daar in vrachtwagens naar Engeland te klimmen.

Albanezen komen uit een veilig land en hebben geen recht op asiel. Zij kunnen als mensen uit een Schengen-land eenvoudig naar West-Europa reizen en zo de sprong naar Engeland wagen. Eritrea is instabiel en onveilig, de mensen vluchten met hulp van mensensmokkelaars in bootjes over zee.

De vreemdelingenpolitie ziet sinds de ontruiming van het tentenkamp bij Calais meer illegalen in Moerdijk. De reis naar Engeland is het hoogste doel van de illegalen, vorige week nog werden in Rotterdam 18 mensen uit een container gehaald.

Het AD citeert leider Sjaak Vos (53) van het team mensenhandel en -smokkel:

Zo veel Noord-Afrikaanse vluchtelingen, en dan vooral Eritreeërs, krijgt de AVIM hier zelden te verwerken in zo korte tijd. Vos: “We zien wel regelmatig individuelen of kleine gezinnen in bijvoorbeeld treinen die hier asiel vragen en die we naar Ter Apel sturen voor de asielprocedure. Maar zulke grote groepen in trucks, die willen naar Engeland.”

De vreemdelingenpolitie stelt dat zij door deze influx te weinig tijd hebben voor hun eigenlijke taak: het opsporen en uitzetten van overlastgevende en/of criminele illegalen.

LEES OOK: Moerdijk wil gesprek met minister over Albanezen die in vrachtwagens klimmen