Doneer aan TPO
 

Grote Mediapark NPO Oorlog, alle verloven ingetrokken, algehele mobilisatie woeste twitteraars

ANP heeft enorme moeite hun artikeltjes over Brandpunt+ een béétje objectief te houden

Door: , 22:49, 11 september 2018
Patty Brard gaat bij de NPO een programma over obesitas presenteren. Dankzij het wegbezuinigen van Brandpunt+ was er toch geld over. ANP KIPPA ROBIN UTRECHT

ANP heeft enorme moeite hun artikeltjes over Brandpunt+ een béétje objectief te houden

Het besluit om te stoppen met het programma Brandpunt+ is genomen door de NPO. Het veelgeprezen actualiteitenprogramma van KRO-NCRV wordt in zijn huidige vorm niet verlengd. Daarom heeft de omroep aangekondigd dat dit gevolgen gaat hebben voor de redactie van het programma.

Dat heeft een woordvoerder van KRO-NCRV gemeld. Het dreigende einde van Brandpunt+ werd al half juni gemeld, toen de redactie van het naderende stoppen van het programma op de hoogte werd gesteld. NPO stelde toen met klem “nog geen formeel besluit te hebben genomen”. NPO-baas Frans Klein stelde twee weken geleden met klem “niet te gaan bezuinigen op journalistieke programma’s.”

Een woordvoerder van NPO laat dinsdag weten dat dat nog steeds geldt. “Netto gaan we niet bezuinigen op journalistiek”, stelt hij. “Maar we gaan wel accenten verleggen. Brandpunt+ kan in een andere vorm best doorgaan, bijvoorbeeld online. Maar in de lineaire programmering op de zender is er geen plek meer voor het programma.”

De vraag waarom die keuze is gemaakt, kan de zegsman niet beantwoorden. De redactie van Brandpunt+ liet in juni al weten woest te zijn over het afschieten van het programma dat in januari voortkwam uit het oude programma Brandpunt.

De redactie zette voortaan, zoals NPO wilde, meer in op multimediale journalistiek en “de grote onderwerpen van de moderne maatschappij”. Van alle kanten kreeg het programma lof voor deze vertaalslag die met verve werd uitgevoerd.

KRO-NCRV was erg graag doorgegaan met het gelauwerde journalistieke programma. “Maar NPO gaat over plaatsing in het schema en het geld. De NPO heeft geen plek meer voor Brandpunt + in het schema 2019. Dat betekent ook dat wij geen financiering hebben voor het programma.”

Op de vraag wat de “nieuwe accenten” in de journalistieke koers van de Publieke Omroep zullen worden, kon de woordvoerder van NPO geen antwoord geven. “Dat moeten we nog programma-inhoudelijk gaan uitkristalliseren.”

Journalistenvakbond NVJ riep NPO en KRO-NCRV dinsdag op snel om de tafel te gaan zitten voor overleg over de 40 miljoen die het kabinet extra zou hebben uitgetrokken voor de Publieke Omroep.

Honderden mensen op Twitter uitten dinsdagavond hun woede over het ontslag van 24 journalisten van KRO-NCRV omdat de NPO het programma Brandpunt+ van de buis haalt. Het actualiteitenprogramma voerde begin dit jaar op aandringen van NPO een grote inhoudelijke reorganisatie door. De redactie oogstte hiervoor louter lof.

Toch trekt NPO, tot grote woede van KRO-NCRV, de stekker uit het programma. Op Twitter werd het besluit zwaar bekritiseerd. Vooral de belofte van NPO-baas Frans Klein twee weken geleden dat er niet op journalistiek bezuinigd zou worden, werd veel gequote.

“Niet getreurd: een willekeurige BN’er krijgt dit jaar weer een reisprogramma van de NPO!” spotte RTL-journalist Daniël Verlaan. “Maar gelukkig wordt er niet bezuinigd op journalistiek. Echt niet”, stelt Parool-chef Wilma Haan. “Wat een bloedbad”, oordeelt Met het oog op morgen-presentator Chris Kijne.

Journalist Menno van den Bos noemt het besluit een “drama. Wat een onvergeeflijk besluit is deze bezuiniging. Als de journalistiek onder druk staat, trek je geen bakstenen uit het fundament.”

Ook de politiek roert zich in het debat. “NPO: journalisten eruit, consultants erin”, hoont PVV-coryfee Martin Bosma.

(Tekst: ANP, doorhalingen TPO)

Tags: ,
 
ingezonden mededeling

Gratis product om je verslaafd te krijgen

Hallo, wij van Dealert.nl zijn dolblij met onze monsteradvertentiedeal met TPO! Daarom een gratis creditcardtool voor alle TPO-lezers! Hier!

 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace