Doneer aan TPO
 

Dit is hoe Google News er binnenkort uitziet in alle EU-landen

In Spanje is het al jaren zo: Google News moet betalen voor gebruik media, dus dan maar geen Google News

Door: , 14:05, 12 september 2018

In Spanje is het al jaren zo: Google News moet betalen voor gebruik media, dus dan maar geen Google News

Google is al sinds 2014 verplicht om aan Spaanse uitgevers geld af te dragen voor gebruik van content in Google News. De gedachte was dat het ‘eerlijker’ is als Google betaalt voor gebruik van mediacontent omdat Google zelf wel rijk wordt door gebruik van die content. Alleen weigert Google te betalen en heeft daarom in Spanje hun Google News afdeling compleet afgestoten.

Google is een Amerikaans winstgericht bedrijf en heeft nog liever geen klanten dan dat ze moet betalen voor die klanten. Een niet geheel onterechte opvatting. Dankzij Google News, waar Google weliswaar slapend rijk van wordt, krijgen die media extra veel bezoek, wordt er extra veel op advertenties geklikt, zijn er extra veel mensen die een abonnement afsluiten en wordt de goede zaak der journalistiek onder extra veel mensen verspreid. Dus hoezo ‘Google draagt niks af’? Alsof het voor die media verplicht is hun sites gratis open te zetten voor publiek of de crawlers van Google toegang te geven om content te scrapen.

Het resultaat is nu al jaren zoals is te zien op onderstaande afbeeldingen: geen Google News meer. Dus ook geen bezoekers via Google News. Het verlies aan verkeer naar de websites van Spaanse media is enorm: schattingen lopen uiteen van 15% tot meer dan 30% minder bezoek. Over in je eigen voet schieten gesproken.

Nu het EU-parlement woensdag akkoord is gegaan met nieuwe, drastische, ‘online copyrightwetten’ zal onderstaand schrikbeeld niet meer alleen Spaanse media treffen: in alle EU-landen zal Google News gaan verdwijnen, in alle EU-landen zal het bezoek aan media-websites drastisch afnemen. Met alle (grote) gevolgen van dien.

Het is ironisch dat uitgerekend journalisten, uitgevers en media zelf actief hebben bijgedragen aan het tot stand komen van deze Orwelliaanse wetgeving. De gedachte daarachter is telkens: ‘Het is oneerlijk dat grote bedrijven als Google rijk kunnen worden van onze content, dat moet veranderen, met nieuwe wetgeving kunnen we Google aan ons laten betalen’. Maar kennelijk is de gedachte helemaal nooit geweest: ‘We kunnen Google natuurlijk niet dwingen te betalen, Google heeft ook de optie om gewoon helemaal te stoppen met hun producten in Europa, dat levert ze uiteindelijk meer op dan dat ze moeten gaan betalen’. En kennelijk was er echt helemaal niemand die dacht: ‘Als Google de stekker er uit trekt zijn we vooral zelf de lul omdat ons verkeer vooral via Google komt’.

Nope.

Het moest ‘eerlijker’. En ‘eerlijker’ zal het worden.

De komende tijd zal er nog worden gewerkt aan de invulling en toepassingen van de wetten die van heel de EU een nieuw soort online-nieuws-censuur-Spanje moeten maken dus het zal nog even duren voordat Google News de stekker er uit trekt. Maar als het moment daar is weten wij van TPO, als kleine speler in de media, in elk geval niet hoe we die klappen moeten gaan opvangen. Om nog maar te zwijgen over de toch al radicale EU-privacywetten en de nieuwe Stalinistische online copyrightwetten die ook voor ons een probleem gaan vormen omdat ook wij straks het risico lopen op verplichte betaling voor linken, citeren, en andere online vrijheden die nu nog wél gewoon vrij zijn.

Yep, we are fucked.

En u raadt het al: alleen de allergrootste uitgevers in de EU (Springer, De Persgroep, RTL, NPO) zullen er van profiteren. De kleine zelfstandige online media, toch al beperkt door achterlijke wetten, regels en censuur by proxy vanuit onder andere de Europese Commissie, zullen de hardste klappen krijgen.

Er is maar één lichtpuntje: Google gaat uiteindelijk gewoon betalen omdat het verlies van de hele EU-markt een te groot verlies is. En omdat zonder Google, wat we daar ook van moeten vinden, de persvrijheid serieus in gevaar is.

We kunnen dus alleen maar hopen. Of bidden. Of wat dan ook. Zolang het maar niets heeft te maken met ‘blij zijn met de EU en de democratische vrijheid die dit beslist niet dictatoriale regime ons brengt en ons telkens weer zo gelukkig en veilig maakt’.

In mei 2019 zijn er weer Europese verkiezingen. U weet wat u dan te doen staat: stemmen voor online vrijheid, stemmen voor meer democratie, stemmen voor een einde aan deze Orwelliaanse dictatuur.

Stem voor minder, minder, minder EU!

Tot die tijd kunnen we alleen maar aanraden aan TPO te doneren, en een abonnement te nemen op dat beslist oud mediale verzetskrantje van Jan Dijkgraaf.

 


Tags: ,
 
 
 

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace