Politiek

Malta doet het in de broek voor Pieter Omtzigt (CDA), Malta wil daarom af van Pieter Omtzigt (CDA)

12-09-2018 23:26

Malta is niet blij met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa de mogelijke machinaties rond de moord op een Maltese journaliste onderzoekt. De Maltese regering vindt Omtzigt partijdig en niet integer en had graag gezien dat hij was vervangen, laat de regering weten in de Times of Malta.

Lees ook – Pieter Omtzigt gaat in 7 tweets vol dualistisch op staatssecretaris Belastingen Menno Snel (D66)

Omtzigt gaat na of het onderzoek naar de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia wel eerlijk verloopt. Caruana Galizia had machtige vijanden gemaakt met haar onthullingen over corruptie. In zijn eerste rapport over de zaak constateerde Omtzigt al dat de rechtsstaat in de EU-lidstaat veel gebreken vertoont en dat hetzelfde geldt voor het moordonderzoek. Hij bespeurde belangenverstrengeling tot in de hoogste regionen, de premier van het eiland inbegrepen.

Dat schoot Malta in het verkeerde keelgat. Een Maltese afgevaardigde in de Raad van Europa probeerde daarop Omtzigt van de zaak te halen, maar hij stond volgens ingewijden alleen. De Maltese regering is teleurgesteld dat deze Manuel Mallia bot ving, laat zij optekenen in de Maltese krant.

Afgevaardigden vertegenwoordigen niet hun nationale regering, maar hun parlement. Mallia is wel een partijgenoot van de premier.

Omtzigt zou binnenkort op onderzoeksmissie naar Malta gaan. Hij kan zich niet voorstellen dat de eilandstaat hem de toegang weigert. ,,Ze zijn medewerking verschuldigd, dus daar reken ik ook op.”

Rusland en Azerbeidzjan hebben eerder rapporteurs van de Raad van Europa geweigerd, maar een EU-lidstaat nog nooit.

ANP