Doneer aan TPO
 

Raad voor Rechtspraak beperkt spreekrecht slachtoffers

Verdachte hoeft niet verplicht te luisteren naar slachtoffer of nabestaande

Door: , 10:53, 15 september 2018

Verdachte hoeft niet verplicht te luisteren naar slachtoffer of nabestaande

Verdachten in strafzaken moeten niet worden verplicht om te luisteren naar een slachtofferverklaring. Dat standpunt neemt de Raad voor de Rechtspraak in. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker wil juist zo’n verschijningsplicht voor verdachten van ernstige strafbare feiten invoeren.

De Raad voor de Rechtspraak stelt dat de verplichte aanwezigheid van de verdachte niet in het belang van het slachtoffer is. Bovendien druist dat in tegen het uitgangspunt dat de verdachte onschuldig is totdat de rechter anders heeft beslist.

Rechters hebben nu al de bevoegdheid een verdachte te verplichten aanwezig te zijn, maar kunnen dat per geval beoordelen.

“Het is niet gezegd dat het slachtoffer erop zit te wachten zich direct tot de verdachte te richten of zelfs in zijn aanwezigheid te spreken. Daarnaast is het spreekrecht niet bedoeld om de verdachte de les te lezen of alvast te ‘straffen’”, stelt de Raad.

(ANP)

 
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)

BetaallinkOf doneer direct een bedrag via deze betaallink

Om administratieve redenen moet je donatie via het formulier minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie. Of doe hier een donatie aan TPO via creditcard.

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace