Politiek

Belangenverstrengeling – GroenLinks is nog niet klaar met Yvon Jaspers en haar bijbaan #bzv

17-09-2018 17:54

Slechte dagen voor Boer zoek vrouw-presentatrice Yvon Jaspers, de giertank heeft nu echt de ventilator geraakt. Jaspers raakte eind vorige week in opspraak omdat ze naast Boer zoekt vrouw ook de KRO-NCRV-serie Onze Boerderij maakt, terwijl de presentatrice tegelijkertijd onder contract staat bij de beursgenoteerde veevoerfabrikant For Farmers. Dat kwam haar eerder maandag al op kritiek van de journalistenvakbond NVJ te staan die stelt dat de geloofwaardigheid van de publieke omroep op het spel staat.

Nog meer problemen voor Yvon Jaspers – Deelnemende boer Boer zoekt Vrouw gediskwalificeerd

Dit zaakje stinkt meent GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld dus ze besloot maandag minister van Media en NPO-mestvaalt Arie Slob (ChristenUnie) schriftelijk te bevragen. Want hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers nu eigenlijk? Hoe valt haar bijbaan te rijmen met de wettelijke opdracht dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ‘in een media-aanbod moet voorzien dat onafhankelijk is van commerciële invloeden’? En is hier niet gewoon sprake van ‘belangenverstrengeling’?

Westerveld wil weten hoe vaak het voor komt dat presentatoren in dienst van de NPO betaalde nevenfuncties hebben bij commerciële bedrijven: “En wie controleert of er bij dergelijke constructies geen sprake is van belangenverstrengeling?”

De GroenLinks-politica dringt er bij de minister op aan dat deze in gesprek gaat met KRO-NCRV. Het was deze omroep die akkoord ging met de constructie waarbij Jaspers tegelijkertijd voor For Farmers ‘de boerentrots naar boven’ haalt.

Wordt vervolgd.