Binnenland

Minister Ollongren (D66) hield rapport sleepwet achter tot ná referendum

17-09-2018 09:16

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) wilde een kritisch rapport over de aftapwet pas publiceren nadat het referendum hierover was afgerond, blijkt uit overheidsdocumenten die Nieuwsuur heeft opgevraagd.

Min BZK (de minister red.) heeft besloten dat, nu verzending van het rapport niet meer enige tijd voor het referendum kan plaatsvinden, verzending na het referendum te verkiezen is”

Volgens een ambtenaar in de Nieuwsuur– documentatie.

Lees ook: BRIEFJE VAN JAN – Aan D66-minister Ollongren

Een meerderheid van de kiezers stemde tegen de sleepwet, maar deze wet komt er desondanks toch, zij het met een paar kleine wijzigingen. In het onderzoek concludeerde de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) dat er onvoldoende privacybescherming is bij het uitwisselen van gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten.

De minister zou de definitieve versie van het rapport volgens Nieuwsuur al op 9 februari in haar bezit hebben gehad. Ze had tot uiterlijk 23 maart om deze naar de Tweede Kamer te sturen. Dat is twee dagen nadat het referendum had plaatsgevonden. Uiteindelijk werd het onderzoek op 28 maart gedeeld.