Buitenland

Hartelijke ontmoeting tussen Koreaanse leiders Kim Jong-un en Moon Jae-in

18-09-2018 13:51

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft de president van Zuid-Korea, Moon Jae-in, op het vliegveld van Pyongyang hartelijk verwelkomd en omarmd. Moon is naar Noord-Korea gegaan voor een driedaagse top. Hij werd ook verwelkomd door de vrouw van de dictator, Ri Sol-ju, en diens zus, Kim Yo-jong. Voorts waren er een erewacht, honderden Noord-Koreanen die ”hoera” riepen, en plakkaten met teksten ter verwelkoming van Moon, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

De Noord-Koreanen hadden behalve hun eigen vlag ook het neutrale dundoek laten wapperen waarop in het blauw tegen een witte achtergrond de kaart van Korea is afgebeeld. De Zuid-Koreaanse vlag was niet gehesen. De twee leiders reden afzonderlijk richting de hoofdstad, maar eenmaal daar aangekomen gingen ze samen in een open limousine door de hoofdstad waar tienduizenden mensen hen toejuichten en ”eenheid en vaderland” scandeerden. De twee leiders stapten ook even uit en zwaaiden naar het enthousiaste publiek.

Het is sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1953) de vijfde topconferentie van leiders van het stalinistisch geregeerde noorden en het westerse zuiden. De vierde top was in april, ook met Kim en Moon. Volgens waarnemers hoopt Kim zijn bankroete volksrepubliek economisch op de been te helpen en dringt hij daarom de macht van militairen terug. Hij is echter onderwerp van internationale sancties en mist buitenlandse markten en investeringen. Kim grossiert mogelijk daarom in topconferenties waar hij er al zes van heeft gehouden, ook met leiders van China en de VS. Recent werd gemeld dat hij een brief heeft geschreven aan president Trump met de vraag of ze niet snel nog een top kunnen houden.

 

ANP