Politiek Buitenland

Merkel duwt Duitse AIVD-baas om wegens Chemnitz: krijgt ‘andere functie’

18-09-2018 18:07

Hans-Georg Maassen, de baas van de Duitse inlichtingendienst, krijgt ‘een andere functie’. Dit nadat hij veel kritiek kreeg op zijn uitspraken over online beelden na de Chemnitz-rellen. Volgens Maassen was een video waarop was te zien dat er in Chemnitz door ‘extreem-rechts’ op ‘allochtonen wordt gejaagd’ een vorm van ‘bewuste desinformatie. Dit zette kwaad bloed bij veel Duitse politici en de Duitse media.

Maassen wordt nu staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Zijn vertrek komt niet onverwacht. Gedurende zijn loopbaan kreeg Maassen al veel kritiek te verduren. Zo werd hij er onder andere van beschuldigd teveel sympathie te hebben voor de AfD.

Door Maassen staatssecretaris te maken, wat in feite een promotie is, heeft Merkel opnieuw haar breekbare kabinet op het laatste nippertje kunnen redden. De SPD eiste het ontslag van Maassen omdat ze hem ‘onbetrouwbaar achten in het beschermen van de democratie tegen rechtse aanvallen’, terwijl de CSU juist liet weten achter Maassen te staan. Maassen niet ontslaan maar naar een hogere functie promoveren, buiten de staatsveiligheidskringen, is een politiek compromis waarmee alle partijen van Merkels coalitie vooralsnog kunnen leven.