Media & TV

Ian Buruma exit bij NY Review of Books na publicatie essay door van #metoo vrijgesproken auteur

19-09-2018 21:15

In deze witte onderbroek ging Francisco van Jole (BNNVARA) op een te jong meisje liggen en probeerde hij zijn tong in haar mond te duwen. Ook al zei het meisje duidelijk 'NEE'. Nadat Van Jole deze #metoo-daad bekende reageerde geen van de aan de VARA-verbonden 'intersectionele feministes' hierop en deden ze alsof er niks was gebeurd. De VARA, Patrick Lodiers en Willemijn Veenhoven deden bij Staatsradio 1 alsof er niets was gebeurd. Metoo-pleger Van Jole is nog steeds in dienst bij BNNVARA. Ook Metoo-plegers zijn binnen het graaisocialisme duidelijk niet allemaal even gelijk.

De in Nederland geboren publicist en filosoof Ian Buruma die sinds 2017 hoofdredacteur is was van het prestigieuze blad New York Review of Books is niet langer in functie. Dit mede dankzij dramophef des doods, vooral op social media, na de publicatie van een essay dat is geschreven door de Canadese radiohost Jian Ghomeshi die langere tijd werd verdacht van #metoo, maar inmiddels door de rechter is vrijgesproken. Volgens The New York Times is onduidelijk of Buruma is weggestuurd of uit zichzelf is opgestapt.

De online dramophef ontstond nadat duidelijk werd, direct na online publicatie van het essay dat nog niet in print is verschenen, dat Ghomeshi een essay over zichzelf en zijn status als ‘paria’ heeft geschreven in het magazine, dus met goedkeuring van Ian Buruma.

Ghomeshi wordt er sinds 2016 door ‘tenminste 20 vrouwen’ en een man van beschuldigd zich seksueel te hebben misdragen. Zo zou hij de vrouwen fysiek hebben mishandeld, hun keel hebben dichtgeknepen en ze seksueel te hebben lastiggevallen.

In een interview met de website Slate verdedigde Buruma zich eerder nog door te wijzen op het feit dat Ghomeshi is vrijgesproken en dat het niet aan hem is om over de zaak te oordelen en dat het ook niet zijn zaak is.