Buitenland

Opiniepeiler adviseert Labour voor nieuw brexit-referendum te gaan

21-09-2018 16:01

De sociaaldemocraten van de Britse partij Labour zouden er goed aan doen aan te dringen op nog een referendum over de brexit. Dit stelt een opiniepeiler die eind augustus meer dan 10.000 Britten heeft ondervraagd. Peiler YouGov maakt uit de eigen peiling op dat Labour anderhalf miljoen extra kiezers kan verwachten als de partij duidelijk zegt nog een brexit-referendum te willen.

Labour zou maar 200.000 kiezers kwijtraken door dit standpunt, meldden Britse media vandaag. Bij de laatste parlementsverkiezingen in juni 2017 hield Labour zich wat de brexit betreft op de vlakte. Maar ze behaalde een grote overwinning met andere thema’s zoals de levensstandaard van veel Britten en falende overheidsdiensten. Labour won 40 procent van de stemmen in 2017 en de Conservatieven verloren flink, maar behaalden toch nog 758.000 meer stemmen dan Labour.

Labour houdt vanaf dit weekeinde haar partijcongres in Liverpool. Op het congres worden 13.000 mensen verwacht en het duurt van 23 tot 26 september. Talrijke plaatselijke afdelingen hebben moties ingediend die moeten voorkomen dat de brexit zoals op het vorige congres op de achtergrond blijft. Ze eisen dat de partij duidelijk maakt dat de kiezer het laatste woord moet hebben over wat voor een brexit er komt.

Partijleider Jeremy Corbyn heeft vaak gezegd dat hij vooral vervroegde verkiezingen wil. Maar die zijn in het Britse stelsel op dit moment vrijwel onmogelijk uit te lokken. Corbyns aanhang binnen de partij, de groep Momentum, heeft woensdag laten weten dat die een debat over de brexit niet blokkeert. Vorig jaar lag Momentum wel dwars, omdat de discussie over de brexit de verdeeldheid over het lidmaatschap van de EU pijnlijk voor het voetlicht zou brengen.

(TPO/ANP)