Politiek

Van Marijnissen tot en met Baudet: gehele oppositie wil dat kabinet dividendbelasting heroverweegt

21-09-2018 19:24

“Ongehoord dat de premier zo op ramkoers is met de dividendbelasting. Dit kabinet rijdt met hoge snelheid op een muur af.” Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver aan het eind van zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. In een motie gesteund door de gehele oppositie riep hij vrijdagavond minister-president Mark Rutte op om een alternatief te zoeken voor de omstreden maatregel.

Lees ook – Raad van State: Kabinet moet afschaffen dividendbelasting beter onderbouwen

De SGP tekende dus ook mee. Dat betekent dat wanneer over het plan wordt gestemd in Tweede- en Eerste Kamer de maatregel van tafel is wanneer een spijtoptant opstaat of iemand te laat is wegens vertraging met de trein.

Na anderhalf uur was premier Mark Rutte bij de Algemene Beschouwingen vrijdagpchtend klaar met zijn grootste hoofdpijndossier van de afgelopen maanden: de afschaffing van de dividendbelasting. De oppositie beukte op hem in, maar nieuwe inzichten leverde het niet op. De ‘uitgestoken hand’ die Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) van de premier wilden zien, bleef uit.

Rutte hamerde er net als de afgelopen maanden op op dat de maatregel nodig is voor de Nederlandse economie. Bedrijven zouden minder snel hierheen komen of blijven als de belasting niet wordt afgeschaft, betoogde de premier. Zijn betoog kon op weinig begrip van de oppositie rekenen. De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen bemoeiden zich niet met het debat.