Buitenland

Amerikaanse luchtmacht en Somalische leger doden 20 strijders terreurorganisatie al-Shabaab

23-09-2018 21:19

Bij een Amerikaanse luchtaanval in Somalië zijn achttien strijders van terreurorganisatie al-Shabaab omgekomen. Het Somalische leger doodde twee extremisten in een vuurgevecht. Dit heeft het Amerikaanse Afrika-commando zaterdag bekendgemaakt.

De aanval vond vrijdag plaats, op zo’n vijftig kilometer ten noordwesten van Kismayo. Amerikaanse en Somalische militairen waren daar in gevecht geraakt met strijders van al-Shabaab. Volgens het Afrika-commando zijn bij de gevechten geen Amerikaanse of Somalische militairen gewond geraakt.

Al-Shabaab is verantwoordelijk voor een grote reeks zeer gewelddadige aanslagen. De terreurgroep voert geregeld bomaanslagen en andere aanvallen uit in Mogadishu in een poging de door het Westen gesteunde federale regering omver te werpen.

Naast al-Shabaab, dat doorgaans wordt gelinkt aan al-Qaeda, is er in Somalië ook nog een ISIS-factie aanwezig. Die ISIS-loyalisten in het noorden van Somalië worden naar verluidt geleid door sjeik Mumin, die volgens overlopers financiële steun en bevelen heeft ontvangen vanuit Irak en Syrië. Al-Shabaab is meer actief in het zuiden van het Afrikaanse land.

(TPO/ANP)