Buitenland

Na Chemnitz ontslagen Duitse spionagechef wordt ook geen staatssecretaris

23-09-2018 20:34

De chef van de Duitse inlichtingendienst BfV, Hans-Georg Maassen, die moest opstappen na omstreden uitspraken over ongeregeldheden in Chemnitz, wordt toch geen staatssecretaris. Daarmee is schijnbaar een belangrijk strijdpunt tussen CDU, CSU en SPD bijgelegd. Dit heeft het Duitse persbureau DPA vernomen in coalitiekringen. Maassen wordt nu speciaal adviseur bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn salaris blijft ongewijzigd.

Eerder maakte de Duitse regering bekend dat Maassen zijn functie neerlegt en gaat werken als staatssecretaris op het ministerie van Binnenlandse Zaken van Horst Seehofer. Na een coalitiebijeenkomst vandaag zei minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) dat Maassen nu uiteindelijk speciaal adviseur zou worden.

Bij ongeregeldheden in Chemnitz afgelopen maand werden beelden verspreid van rechts-extremisten die jacht zouden maken op migranten of mensen met een buitenlands uiterlijk. De beelden ontlokten felle reacties. Maassen gaf publiekelijk het commentaar dat er geen bewijs was dat die beelden echt waren. Dat kwam de veiligheidschef op een storm aan kritiek te staan.

(ANP)