Media & TV

Nu echt: GeenStijl-redactie koopt GeenStijl van Mediahuis

24-09-2018 09:31

De redactie van weblog GeenStijl heeft met TMG/Mediahuis een principeovereenkomst bereikt over de eigen uitkoop, dat laat de site zelf weten. Eerder lekte nieuws over mogelijk de op handen zijnde overname al uit naar journalistenvakblad Villamedia. Vanaf 1 november gaat de voltallige redactie onder leiding van de huidige hoofdredactie als zelfstandig bedrijf verder.

Geenstijl geeft aan het avontuur opnieuw zelfstandig aan te willen gaan op basis van Premium-abonnementen ‘en een absint-stokerij’. Naast hoofdredacteur Marck Burema en adjunct Bart Nijman zullen de vier overige redacteuren en een moderator allemaal overstappen. De overdracht is formeel nog afhankelijk van een definitieve koopovereenkomst en een positief advies van de centrale ondernemingsraad van TMG, zo laat Geenstijl verder weten. Dumpert mag het Mediahuis niet verlaten en is dus geen onderdeel van de overeenkomst.

Burema en Nijman worden aandeelhouders in de nieuwe onderneming, waar de vier overige redacteuren en een moderator allemaal naar zullen overstappen. GeenStijl kwam naar eigen zeggen in de etalage wegens ‘onherstelbare ontwrichting in de relatiesfeer’. De nieuwe eigenaar van TMG, het Vlaamse Mediahuis, kocht volgens het weblog vooral de papieren krant met een drukkerij en had geen interesse in het ‘obstinate online-gedeelte’ dat ook onderdeel was van die aankoop.

Mediahuis-CEO Gert Ysebaert gaf tijdens een interview in 2017 al aan dat de plaats van Geenstijl wat hem betreft ‘niet binnen het concern’ was. Vrij snel daarna kwam er berichtgeving dat Mediahuis de site toch niet weg zou willen doen, maar Ysebaert stelde dat hij bleef bij wat hij gezegd had.

De site verklaart zelf dat het verkoopproces in het voorjaar van 2018 door TMG in gang is gezet. GeenStijl daarop in overleg met de Raad van Bestuur van TMG aangegeven onafhankelijk verder te willen. “Uithuwelijken aan een andere koper of uitgever was voor de hoofdredactie geen optie”.