Buitenland

Iran pakt 22 mensen op wegens aanslag op militaire parade

24-09-2018 22:26

Iran heeft 22 mensen gearresteerd in verband met de dodelijke aanslag op een militaire parade in Ahvaz, in het zuidwesten van het land. Dat heeft het ministerie van Informatie bekendgemaakt. Teheran gaf de Verenigde Staten en hun bondgenoten de schuld van de terreurdaad die zaterdag 25 personen het leven kostte, onder wie twaalf leden van de revolutionaire garde.

“De verdachten zijn geïdentificeerd en opgepakt. In het huis dat toebehoorde aan de vijf schutters zijn wapens, exclusief materiaal en communicatieapparatuur in beslag genomen”, aldus een verklaring die via persbureau Tasnim naar buiten werd gebracht. De daders werden ook doodgeschoten. Maandag bleken het er vijf te zijn in plaats van vier.

De in Delft gehuisveste Arabische verzetsbeweging voor de bevrijding van Ahvaz (ASMLA) ontkende elke betrokkenheid. Leden van deze groepering claimden, evenals Islamitische Staat, de verantwoordelijkheid voor de aanslag maar ze zijn volgens de ASMLA al in 2015 uit de organisatie gezet.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) zal deze week in New York in een eerder afgesproken ontmoeting met zijn Iraanse collega Mohammed Zarif uitleg vragen over de beschuldiging van Nederlandse betrokkenheid bij een aanslag in diens land.

(TPO/ANP)