Binnenland

Minister Kaag (D66) geeft miljoenen aan onderwijs in ontwikkelingslanden

26-09-2018 09:26

Nederland geeft het onderwijs in ontwikkelingslanden een duwtje in de rug. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft bij de Verenigde Naties in New York investeringen aangekondigd voor beter onderwijs in die landen.

Onderwijs biedt vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen, aldus de bewindsvrouw. Bij de toegang tot onderwijs richt Nederland zich speciaal op kwetsbare groepen zoals vluchtelingen en ontheemden in hun eigen land.

Tot 2023 is elk jaar 20 miljoen euro beschikbaar. Dat geld gaat naar het Global Partnership for Education. Daarnaast gaat er 15 miljoen euro naar Education Cannot Wait. Dat zet zich in om de toegang tot goed onderwijs voor kinderen en jongeren in crisisgebieden te vergroten.

Verder wordt er 58,5 miljoen euro uitgetrokken om goede gezondheidszorg voor vrouwen in ontwikkelingslanden op te zetten. “Het is essentieel voor meisjes dat ze zelf kunnen beslissen of en wanneer ze kinderen krijgen, en hoeveel”, aldus Kaag.