Nieuws

OM eist 7 maanden voor scoutingleider Mark B. voor brandmerken 3 kinderen

27-09-2018 16:32

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een jeugdleider van een scoutinggroep uit Goes die drie kinderen zou hebben bewerkt met een brandijzer, een celstraf krijgt van zeven maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Volgens de aanklager heeft de man, de 23-jarige Mark B., met voorbedachten rade zwaar lichamelijk letsel toegebracht.

Dat gebeurde vorig jaar zomer tijdens een scoutingkamp in België. De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar. B. had met een lange ijzeren staaf op de blote rug van de drie kinderen de letters FN gebrand, wat staat voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout. Het zorgde voor eerste- en tweedegraadsverbrandingen waaraan de kinderen, twee jongens en een meisje, een blijvend litteken hebben overgehouden.

Lees ook: Scoutingleider uit Goes brandmerkte drie kinderen tijdens zomerkamp

Na het brandmerken ging het kamp gewoon verder, de kinderen zijn niet naar een ziekenhuis gebracht. Pas na drie dagen werden de brandwonden verzorgd. De officier van justitie noemt dat ‘onbegrijpelijk’. Een van de drie slachtoffers had zo veel pijn dat hij drie dagen heeft gehuild. “De witte pus liep uit zijn wonden.”

Volgens een woordvoerster van Scouting Nederland kwam pas aan het eind van het kamp een bestuurslid langs, dat direct actie ondernam en politie en justitie heeft ingelicht. De jeugdleider is daarop op non-actief gesteld. De woordvoerster weet niet wat de man heeft bezield om de kinderen te brandmerken. “We vinden het verschrikkelijk. Kinderen moeten bij ons veilig zijn”, zegt zij. De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.

(ANP)