Politiek

EU weer eens boos op Oost-Europese lidstaat: deze keer is Roemenië stom

03-10-2018 16:38

Het Europees Parlement heeft woensdag scherpe kritiek geuit op de toestand van de rechtsstaat in Roemenië. Europarlementariërs van links tot rechts hekelden recente justitiële hervormingen die de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat zouden aantasten.

Zij kregen steun van Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, die zei bezorgd te zijn omdat Roemenië na aanvankelijke vooruitgang “nu weer een stap achteruit zet”. De Commissie komt binnenkort met een voortgangsrapport over de rechtsstaat in Roemenië, en Timmermans waarschuwde dat de Commissie niet zal aarzelen om maatregelen te nemen.

Brussel meent dat de hervormingen de onafhankelijkheid van de justitie aantasten en de aanpak van de corruptie beperken. Zo werd onlangs het hoofd van het anti-corruptieagentschap ontslagen, wil de regering de maximumstraf op corruptie verlagen van zeven naar vijf jaar en de duur van strafonderzoeken tot hooguit een jaar beperken.

De liberale leider Guy Verhofstadt waarschuwde Roemenië “niet de weg van Hongarije en Polen op te gaan”. De Roemeense premier Viorica Dancila was echter niet gediend van de kritiek. Zij vroeg respect van het Parlement voor de pogingen van haar regering om een beter rechtssysteem te creëren en sprak van ‘politieke spelletjes’ tegen Roemenië.

Anp