Marketing

Leasen van auto per saldo vaak voordeliger dan kopen

04-10-2018 16:28

De meeste mensen weten dat het rijden in een net nieuw aangeschafte auto het meest kostbaar is vanwege de hoge afschrijving de eerste jaren. Maar hoe ouder een auto die u koopt is hoe minder zorgeloos u er in rijdt. Het onderhoud neemt toe, de garantie verloopt, kortom uw gebruikersrisico neemt fors toe. Een populaire tussenoplossing is het leasen van een (tweedehands) auto.

Om te beginnen hoeft u niet een groot bedrag in één keer neer te leggen, of daar zelf een financiering voor te regelen, u besteedt het faciliteren van een auto uit aan een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast heeft een jonge occasion in sommige gevallen nog fabrieksgarantie, en is het onderhoud nog laag.
U kunt uw auto eigenlijk beschouwen als een maandlast. U kunt bepalen wat een auto per maand mag kosten, en dan kunt u in die prijscategorie een auto kiezen die bij u past.

Ook kunt u, net als mensen bijvoorbeeld doen met hun mobiele telefoon, iedere paar jaar een nieuw model kiezen, en hoeft u niet 10 jaar in uw nieuwe auto te rijden omdat het anders zonde is van de hoge afschrijving in de eerste jaren.

Als u een auto least is de auto juridisch eigendom van de leasemaatschappij en economisch eigendom van u, degene die de auto gebruikt. Omdat de auto economisch eigendom van u is moet u ook bijtelling over de auto betalen, dit kan variëren van 14 tot 25 procent. Voor auto’s zonder CO2 uitstoot is de bijtelling nul procent.
Een andere reden waarom het voor veel mensen aantrekkelijk is om te leasen in plaats van te kopen is een fiscale. In veel situaties is het betalen van bijtelling een stuk voordeliger dan het afschrijven van een eigen auto en het ontvangen van een kilometervergoeding.

Als u echt maximaal wil profiteren van leasen kunt u het best een jonge occasion leasen. Sommige leasemaatschappijen zijn daar in gespecialiseerd, zoals Neerlandlease.nl bijvoorbeeld. Daar kunt u terecht voor een auto uit iedere denkbare klasse zowel qua prijs als qua type auto. Ook vind u op deze site rekenvoorbeelden over de prijsverschillen tussen kopen en leasen.