Politiek

Mark Rutte wil niet zeggen waarom Russische spionnen niet zijn gearresteerd

04-10-2018 18:43

Minister-president Mark Rutte laat in het midden waarom de vier Russische spionnen betrokken bij de verijdelde cyberaanval tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag niet zijn gearresteerd. “Dit was geen opsporingsonderzoek”, zegt hij donderdag tegen het ANP. Of dat betekent dat arrestaties niet mogelijk waren, laat Rutte in het midden. “Bij dit type inlichtingenoperatie is dit de modus operandi”, is alles dat hij daar over kwijt wil.

Lees ook – Coalitie wil meer Russen op sanctielijst

Minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) en Onno Eichelsheim, de baas van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, vertelden eerder op de dag gedetailleerd over het optreden van de MIVD. Ook zij wilden niet ingaan op vraag waarom de spionnen niet zijn gearresteerd. De vier Russen die de OPCW wilden hacken zijn na ingrijpen door de MIVD het land uit begeleid.

Volgens Rutte is het niet uitgesloten dat er maatregelen tegen Rusland worden getroffen naar aanleiding van de verijdelde cyberaanval. Daarover moet wel eerst worden overlegd met bondgenoten, zegt Rutte.

Volgens de minister-president is het openbaar maken van zoveel details over de operatie, op zich al een strafmaatregel. ” We doen het ook om het vermogen van de Russen om in de toekomst zulke operaties te doen, te verzwakken. In ieder geval, dat mogen we aannemen”, zei de premier. ” Daarnaast is de ambassadeur ontboden en zullen we in bondgenootschappelijk verband kijken wat de nadere maatregelen zullen zijn.”

Rutte meent dat de MIVD-operatie aantoont dat Nederland goed is voorbereid op dit soort situaties. “Dit type operatie laat zien: naïviteit, daar is geen tijd meer voor”, voegt hij eraan toe.

ANP/TPO