Binnenland

CDA wil verbod op app voor verklikken Erdogan-critici

05-10-2018 09:01

Het CDA maakt zich grote zorgen over een app waarmee critici van president Erdogan aangegeven kunnen worden bij de Turkse politie. De partij wil dat het kabinet onderzoekt of de app hier verboden kan worden, meldt De Telegraaf.

In Duitsland is de smartphone-app ’EGM Mobil’ recent al in het nieuws gekomen. Turkse Duitsers bleken de politie-applicatie te gebruiken om critici van Erdogan aan te geven. Die critici hebben daardoor een probleem als ze naar Turkije afreizen.

CDA-Kamerleden Heerma en Van Dam vragen het kabinet in welke mate dat ook hier in Nederland gebeurt. De app zou volgens hen, zo mogelijk, verboden moeten worden. “Dit is ontwrichtend en onwenselijk”, zegt Heerma. “We willen weten wat de mogelijkheden zijn om deze app zo snel mogelijk uit de lucht te halen. We maken ons al langer zorgen over de intimiderende houding van de Turkse overheid richting Turkse Nederlanders.” Het CDA vindt het onacceptabel als mensen op deze manier ’mede-burgers kunnen rapporteren bij een buitenlandse overheid’.

Ook vicepremier Carola Schouten vindt de app onwenselijk, al weet ze niet of een verbod mogelijk is. De kwestie is in ieder geval iets om Turkije op aan te spreken. Schouten wijst erop dat de betrekkingen met de regering van president Recep Tayyip Erdogan onlangs zijn hersteld en dat er weer een Nederlandse ambassadeur in Ankara aan de slag is gegaan. Ze neemt “aan dat dit soort gesprekken gevoerd worden”.

(ANP)