Media & TV

Topman commerciële De Persgroep sloopt door staat gesubsidieerde gratis online NOS-nieuws

05-10-2018 08:33

Private media worden online oneerlijk beconcurreerd door de gesubsidieerde publieke omroep. Persgroep-topman Christian van Thillo, eigenaar van onder andere Trouw, de Volkskrant en AD, haalde hard uit naar met name de NOS, die online steeds vaker lange geschreven artikelen publiceert. “Pure concurrentie.” Dat schrijft Trouw.

Van Thillo was te gast op een van de debatbijeenkomsten van de krant, in het kader van het 75-jarig bestaan. De Vlaming ging daar in debat met minister Arie Slob van Onderwijs en Media.

“Begrijp me goed, ik ben absoluut voorstander van een goede publieke omroep”, aldus Van Thillo. “Maar we moeten de vraag stellen: zijn wij nu met z’n allen bezig die omroepen te financieren, terwijl zij zich steeds vaker ook op geschreven artikelen storten? Kijk maar naar de app van de NOS.”

Commerciële titels moeten volgens Van Thillo voor hun producties online geld vragen om kwaliteitsjournalistiek te kunnen brengen. Daarom experimenteren ze met betaalmuren en initiatieven als de digitale kiosk Blendle. “Natuurlijk kijken we dus naar een NOS die niets hoeft te vragen voor online-nieuws.”

Anp