Media & TV

Een jaar na #metoo: mannen zijn er negatiever over dan vrouwen

06-10-2018 10:45

Een jaar na de opkomst van de #MeToo-beweging denkt bijna 60 procent van de vrouwen dat het iets heeft opgeleverd. Vooral omdat er nu aandacht is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mannen daarentegen zijn wat negatiever: vier op de tien denken dat we er iets mee zijn opgeschoten, blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 21.000 mensen.

Een deel van de ondervraagde mannen geeft aan dat ze het niet terecht vinden dat hun gedrag nu onder een vergrootglas ligt. Eén op de vijf deelnemers geeft aan dat #MeToo ze heeft aangezet tot nadenken over hun eigen gedrag.

“Als het al iets heeft veranderd, is het negatief. Alle mannen zijn voorzichtiger geworden, waar dat in veel gevallen helemaal niet nodig was. Het menselijke, bijvoorbeeld even een schouderklopje, is weg.” Dat zegt een man van het EenVandaag Opiniepanel over de #MeToo-discussie, die een jaar geleden begon.

De #MeToo-beweging kwam een jaar geleden op na beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van Hollywood-producent Harvey Weinstein. Op sociale media vertelden wereldwijd miljoenen mensen over hun ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

(ANP)