Binnenland

Nederlandse F16’s ingezet om vliegtuig uit Abu Dhabi met daarin ‘agressieve man’ te begeleiden

06-10-2018 12:12

Een passagiersvliegtuig van de KLM dat naar Schiphol op weg was vanuit Abu Dhabi is zaterdagochtend vroeg begeleid door twee F-16’s. Dat gebeurde nadat de piloot alarm had geslagen omdat een man aan boord zich gewelddadig gedroeg.

De passagier, een 29-jarige Amerikaan, kon met moeite worden overmeesterd door de bemanning die daarbij hulp kreeg van enkele passagiers. Een aantal raakte licht gewond. Zo liepen twee passagiers een blauw oog op door vuistslagen, zei een woordvoerster van de marechaussee.

De marechaussee heeft de agressieve Amerikaan uiteindelijk op Schiphol aangehouden. Hij zit vast en wordt opgenomen in een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

De straaljagers stegen op vanaf de vliegbasis Leeuwarden. ,,Ze vlogen vanaf de Duits-Nederlandse grens een eind met het passagiersvliegtuig mee om poolshoogte te nemen”, aldus een woordvoerster van de Koninklijke Luchtmacht. Ze noemde de inzet van de F-16’s in dit specifieke geval vrij uitzonderlijk.

“Het gebeurt doorgaans slechts in drie gevallen: als er geen communicatie mogelijk blijkt tussen een toestel en de luchtverkeersleiding, als er geen vluchtplan bekend is of als er problemen zijn met de transponder en een piloot zich niet bekendmaakt.” De F-16’s zijn bewapend en kunnen, in het uiterste geval, een toestel uit de lucht schieten.

Anp