Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Derde van Nederland ziet Rutte liefst nu vertrekken

07-10-2018 09:45

Deze peiling is uitgevoerd nadat bekend geworden was dat de regering de afschaffing van de dividendbelasting heroverweegt en dat Pechtold dinsdag zal aftreden.

De VVD is 2 zetels gedaald (nu naar 24) en verliest nu ongeveer net zoveel zetels als CDA en D66. PvdA en FvD stijgen er 1. Ook VVD-kiezers vinden in meerderheid dat de afschaffing van de dividendbelasting niet moet doorgaan.

De rangorde van de besteding van het vrijgekomen geld uitgaande van de voorgelegde 19 mogelijkheden is:

  • Niet door laten gaan van de BTW-verhoging van 6 naar 9 procent.
  • Verhoging van salarissen in de zorg
  • Verlaging van de inkomstenbelasting.

Bij de kiezers van de meeste partijen scoren deze 3 maatregelen hoog.

De positie van Premier Rutte is door de ontwikkelingen rondom de dividendbelasting verder verzwakt. (pdf)

32 procent vindt dat hij nu zou moeten aftreden en 27 procent vindt dat hij zijn aftreden aan het eind van deze regeringsperiode zou moeten aankondigen.

Onder de kiezers van de VVD vindt 24 procent dat Rutte (op termijn) zou moeten aftreden. Bij kiezers van CDA en D66 is dat rond de 50 procent.

Dat Pechtold aan het eind van zijn ‘houdbaarheidsdatum’ is gekomen blijkt uit de reacties van de kiezers van D66. Maar 42 procent vindt het jammer dat hij aftreed. Bij kiezers van GroenLinks is de score duidelijk hoger.

De voorkeur van de kiezers als zijn opvolger als fractievoorzitter gaat naar Pia Dijkstra. Als lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen staat Boris van der Ham bovenaan.