Politiek

Defensie regelt alsnog winterjassen voor militairen

08-10-2018 22:37

Het ministerie van Defensie zorgt dat Nederlandse militairen die deelnemen aan de internationale oefening Trident Juncture alsnog de juiste winterkleding krijgen. Dat schrijft staatssecretaris van Defensie Barbara Visser (VVD) maandagavond aan de Tweede Kamer. Maar: “Hierbij zijn mogelijk aanbestedingsregels overtreden.” Ze acht deze ‘handelswijze echter verantwoord in het belang van het personeel’. Eind vorige maand werd bekend dat Defensie de kleding voor hen had moeten kopen, maar daar niet op tijd in slaagde.

Lees ook – Defensie faalt, militairen moeten zelf winterjas kopen voor oefening Noorwegen

De zogenaamde ‘koudweerpakketten’ worden nu uitgegeven aan het personeel dat nog naar Noorwegen moet vertrekken. Militairen die reeds naar Noorwegen zijn afgereisd zonder koudweerpakketten, krijgen dit alsnog ter plaatse geleverd.

Aan de internationale NAVO-oefening Trident Juncture nemen ongeveer 2.000 Nederlandse militairen deel. Hiervan bestaat ongeveer de helft uit vlootpersoneel en mariniers. Zij hebben al koudweeruitrusting tot hun beschikking of hebben deze vanwege de aard van de werkzaamheden niet nodig. Ongeveer 1.000 militairen beschikten op 25 september 2018 nog niet over deze kleding.