Achtergrond

Hoe de najaarskermis uit keurig Bussum werd geterroriseerd door een enorme groep ‘jongeren’

08-10-2018 17:49

De burgemeester van Gooische Meren, Han ter Heegde (VVD), wil de jaarlijkse najaarskermis in het keurig en pittoreske kakkersdorpje Bussum in elk geval voor volgend jaar afschaffen. Dat wist u misschien niet omdat het regionaal nieuws is, en normaal gesproken interesseert het ook helemaal niemand in welk dorpje hoeveel kermissen worden afgeschaft. Maar de Bussumse najaarskermis wordt afgeschaft omdat “de inzet die wij moeten leveren in het kader van de openbare orde en veiligheid niet in verhouding staat tot zo’n kleine kermis met maar een paar attracties”.

Lees: de terreur die door letterlijk honderden ‘jongeren’, de meesten nog minderjarig, wordt veroorzaakt is zo groot dat het efficiënter, veiliger en stukken goedkoper is om de kermis helemaal af te schaffen dan volgend jaar wéér heel veel politie, ME’ers, politie met honden en particuliere beveiligers te moeten inzetten tegen 200 ‘jongeren’ die vernielingen plegen, met vuurwerk gooien, gewelddadig zijn, burgers lastigvallen en bedreigen en vrouwen aanranden.

Kortom, een groep ‘jongeren’ heeft effectief de Bussumse najaarskermis weggeterroriseerd. Dat is geen regionaal nieuws meer, maar landelijk nieuws. Groot landelijk nieuws. Maar het kwam niet verder dan regionale media en Geenstijl. Dus vandaar dat wij alsnog even een poging doen hier nieuws van te maken. Opdat het u niet ontgaat.

En terreur is het wat die ‘200 jongeren tussen de 14 en 18 jaar uit de regio die als een soort rondreizend circus de kermissen afgaan en met elkaar via social media afspreken te gaan rellen’. Leest u even mee:

“In Bussum liep het vooral aan het eind van de kermis en na sluiting van de attracties volledig uit de hand. Medewerkers van de McDonalds zijn bedreigd, er waren talloze vechtpartijtjes en volgens ooggetuigen ‘vlogen de fietsen door de lucht’, zo valt te lezen op sociale media. Ter Heegde is geschrokken van de hevigheid van de onlusten. ‘Er zijn ook nog verschillende pogingen tot betasting van meisjes gedaan’, zo weet hij.”

En:

“Ze staken vuurwerk af, pleegden vernielingen en vielen mensen lastig. In een poging de ongeregeldheden in de kiem te smoren, heeft de politie – die met ‘minimale bezetting’ op de kermis aanwezig was – extra agenten naar het centrum gestuurd.

‘Meisjes zijn betast, en er waren bedreigingen en vernielingen’.”

Om de openbare orde te beschermen tegen deze ‘jongeren’, die volgens de burgemeester ‘geen criminele jongeren’ zijn maar ‘jongeren die uit zijn op matten en keten’, was dus de ME nodig. En politiehonden. En particuliere beveiligers. Want ‘matten en keten’.

Juist ja.

Het blijft alleen niet bij Bussum als het gaat om terreur door ‘niet criminele jongeren die uit zijn op matten en keten’ want ook bij de kermis van Blaricum (dat ligt vlakbij Bussum, maar andere gemeente, bestuurd door burgemeester Joan de Zwart-Bloch, D66) was de inzet van “28 man aan politie en toezichthouders hard nodig. Er hing op enkele plaatsen buiten de horecagelegenheden een grimmige sfeer, er waren schermutselingen en vechtpartijtjes”.

Schermutselingen en vechtpartijtjes:

“Er waren vechtpartijen, er liepen dealers rond en een 14-jarige meisje werd ‘ volkomen out’ naar het ziekenhuis gebracht.”

‘Er werd veel gedeald en dan vooral in lachgas. Iemand reed expliciet rond om het uit te delen’, aldus de burgemeester. Maar dat is niet het enige voorval. ‘Ook een 14-jarig meisje is ‘volkomen out’ gegaan en met de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.’

Terreur dus. Wat u zegt. In het zo keurige Gooi, waar alleen BN’ers wonen en verder slechts Elsevier-lezende Saab-rijders Jaguar-rijders en lelieblanke hockeyende Roderic-Rogier-Joris-Jaspertjes of Anne Claire Fleurs.

Het wachten is nu op anonieme klokkenluiders die vertellen wat er wérkelijk aan de hand is. Want nogmaals: het is nieuws. Groot nieuws. In Nederland, dat ‘veilige’ en ‘goed georganiseerde’ ‘gave land’ waar ‘de cellen leegstaan’ en ‘de criminaliteit daalt’.

Het is dus maar goed dat ook u hier nu kennis van heeft kunnen nemen.