Politiek

Lilian Marijnissen (SP): ‘Ons land wordt geregeerd door Unilever en Mark Rutte is zijn loopjongen’

09-10-2018 15:22

De mededeling van minister-president Mark Rutte afgelopen vrijdag dat het kabinet de afschaffing van de dividendbelasting gaat afschaffen viel dinsdag niet in goede aarde bij de oppositie. “Ons land wordt geregeerd door Unilever en Mark Rutte is zijn loopjongen” zei SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen tijdens het Vragenuur. Vrijdag werd bekend dat Unilever niet voornemens is haar hoofdkwartier naar Rotterdam te verhuizen.

Lees ook – Dossier Dividendbelasting

Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens.

PVV-leider Geert Wilders voegde de premier toe: “Wat doet u hier nog, waarom treedt u niet af?” GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat Rutte inzicht geeft in alle contacten die het kabinet met het grote bedrijfsleven onderhoudt. Rutte voelt daar niet voor omdat dat alleen kan als de gesprekspartner het accepteert dat een dergelijk gesprek openbaar wordt.

PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt de hele affaire een ‘treurige afgang’. “We zien de premier in robotstand terwijl hij gewoon excuses had moeten aanbieden.”

Naar verwachting volgt binnenkort een debat over de kwestie.