Doneer aan TPO
 

Frans Timmermans (PvdA) wil echt heel graag voorzitter Europese Commissie worden

In heel Europa is sociaaldemocratie uitgestorven maar in Brussel blijft men zich dapper verzetten tegen realiteit

Door: , 10:50, 10 oktober 2018

In heel Europa is sociaaldemocratie uitgestorven maar in Brussel blijft men zich dapper verzetten tegen realiteit

Rectificatie: er stond een storende fout in de kop, namelijk ‘voorzitter Europese Verkiezingen’. Dat moet natuurlijk ‘voorzitter Europese Commissie’ zijn. Domdomdom van TPO! Mea culpa.

Frans Timmermans stelt zich woensdag kandidaat om namens de Europese sociaaldemocraten voorzitter van de Europese Commissie te worden. De huidige vicevoorzitter wil ook de lijst van de PvdA trekken voor de Europese verkiezingen in mei.

Timmermans maakt zijn niet onverwachte stap woensdagmiddag bekend in Heerlen, bevestigen bronnen in Brussel. Dat doet hij om 17.00 uur in een café in de Limburgse stad waar hij eerder woonde.

Dinsdag werd duidelijk dat de Nederlander de benodigde steun heeft bij sociaaldemocratische partijen in andere landen. Hij heeft steunbetuigingen nodig uit negen lidstaten. Zo is de Duitse SPD ervan overtuigd dat hij een sterk resultaat kan boeken bij de verkiezingen. Timmermans heeft in ieder geval één concurrent in de sociaaldemocratische strijd om ‘topkandidaat’ te worden: de Slowaakse EU-commissaris Maros Sefcovic (Energie).

Mocht hij die strijd winnen, is er nog niets zeker. De christendemocratische EVP-fractie is de grootste in het Europees Parlement en heeft meerdere ijzers in het vuur om de opvolger van Jean-Claude Juncker te leveren: de Duitser Manfred Weber en de Finse oud-premier Alexander Stubb. Ook bij andere politieke families hebben zich kandidaten gemeld. Bij de Europese groenen is dat onder anderen Bas Eickhout (GroenLinks).

Timmermans (57) moet zich eerst nog verzekeren van de steun van zijn eigen PvdA. Paul Tang, die de lijst trok bij de vorige Europese verkiezingen, wil dat opnieuw doen. Mogelijk moeten de leden zich erover uitspreken wie de kar gaat trekken.

Om voorzitter van de Europese Commissie te worden, is niet alleen steun nodig in het Europees Parlement. Het zijn de regeringsleiders die het uiteindelijke besluit nemen.

Anp

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace