Doneer aan TPO
 

Letters ‘I Amsterdam’ moeten van GroenLinks weg want niet ‘solidair en divers’

Plus: VVD Amsterdam verklaart oorlog aan toerisme: Toeristenbelasting naar 8,5 procent

Door: , 14:54, 10 oktober 2018
"I amsterdam"-logo op het Museumplein ANP

Plus: VVD Amsterdam verklaart oorlog aan toerisme: Toeristenbelasting naar 8,5 procent

De kans bestaat dat de iconische letters ‘I amsterdam’, die onder meer op het Museumplein en Schiphol staan, gaan verdwijnen. Coalitiepartij GroenLinks heeft een motie van die strekking ingediend tijdens de raadsbespreking van de begroting 2019. Ook wil de partij dat er geen citymarketing meer wordt bedreven met de letterbeelden.

De slogan in rood en wit, ruim 2 meter hoog en 23 meter breed, is bij toeristen populair als foto-object. Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma staan de letters voor individualisme ‘terwijl wij in deze stad solidair en divers willen zijn’, zegt ze in Het Parool. “Bovendien reduceert deze slogan de stad tot een achtergrondje bij een marketingverhaal.”

Het opdoeken van de letterbeelden is geen maatregel die de groei van het toerisme zal indammen, erkent Roosma. “Daarvoor nemen we andere maatregelen, zoals de Wallen-aanpak die burgemeester Halsema heeft aangekondigd. Dit voorstel gaat om de ziel van Amsterdam.”

Pas in november wordt over het voorstel gestemd, maar het lijkt erop dat een meerderheid van de raad het steunt.

Ook de VVD roert zich. De toeristenbelasting in Amsterdam moet volgend jaar niet omhoog naar 7 procent, zoals de coalitie wil, maar naar 8,5 procent. “Dan betaalt niet de Amsterdammer de voorzieningen in de stad, maar de gast”, zegt VVD-fractieleider Eric van der Burg. Hij deed zijn voorstel in de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting voor volgend jaar.

“Laat de toerist betalen voor de voorzieningen. Dan hoeven de onroerendezaakbelasting en de afvalstoffenheffing niet omhoog”, aldus de leider van de grootste oppositiepartij in de hoofdstad. In de begroting is een verhoging voorzien van 17,7 procent van de ozb en een stijging met 2 procent van de afvalstoffenheffing.

De VVD’er zegt te snappen dat de coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP geld nodig heeft, maar vindt het niet goed dat dat wordt opgehaald bij de inwoners van de stad. Zijn voorstel om de toerist dan te laten betalen, is volgens Van der Burg ,,niet met groot gejuich” in zijn eigen fractie ontvangen. De VVD bepleit doorgaans eerder een verlaging van belastingen.

Dit jaar ligt de toeristenbelasting op een overnachting in het centrum van Amsterdam op 6 procent, buiten het centrum op 4 procent. Van der Burg wil het tarief optrekken naar 8,5 procent voor de hele stad. In november wordt over het voorstel gestemd.

ANP

 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace