Binnenland

Rotterdam gaat ‘seksuele intimidatie in uitgaanswereld’ keihard aanpakken: ‘trainingen’ en ‘voorlichting’

10-10-2018 22:19

De gemeente Rotterdam wil seksueel grensoverschrijdend gedrag in de uitgaanswereld aanpakken. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat 77 procent van de ondervraagde vrouwen en 46 procent van de mannen het afgelopen jaar te maken heeft gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aan het onderzoek werkten 580 mensen mee.

“Dat is niet acceptabel en voor het college dan ook reden om dit aan te pakken”, zegt wethouder Bert Wijbenga (handhaving). De gemeente wil vooral voorkomen dat seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals ongewenst aanrakingen en naroepen, normaal wordt gevonden en wil het publiek en horecapersoneel daarvan bewust maken. Zo krijgt barpersoneel “trainingen om signalen te herkennen” en komt er voorlichting op scholen, zei een woordvoerster.

Onlangs werd in Rotterdam al een StopApp gelanceerd waarmee intimidatie op straat kan worden gemeld en sinds begin dit jaar worden stewards ingezet in de horeca om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Ook werkt de gemeente samen met de Rutgers Stichting die deze week de campagne ‘Ben je oké?’ startte.

Anp