Studies op hogescholen kunnen zonder kwaliteitsverlies een jaar korter duren

10-10-2018 23:22

De kwaliteit van ons onderwijs is aan het dalen. En de oorzaak is niet moeilijk aan te wijzen. Teveel hebben we in het hoger onderwijs er een eenheidsworst van gemaakt. En het lager en middelbaar onderwijs te lang verwaarloosd. Om nog maar te zwijgen over het vele geld dat het onderwijs verspilt aan overtollige overheadkosten en management. En niet te vergeten qua tijd en geld; een zeer kostbare vergadercultuur.

Universiteiten moeten terug naar hun kernactiviteiten waarvoor ze ooit opgericht zijn. Onderzoek en het opleiden van onderzoekers en doeners waarvoor een WO opleiding noodzakelijk is. Zoals artsen, notarissen, advocaten en psychologen. Universiteiten die voorrang geven aan het opleiden van denkers moeten alle ruimte en financiƫle middelen krijgen om toptalent te laten excelleren.

Hbo instellingen zijn de laatste jaren omgebouwd tot halfwas universiteiten waar veel tijd en geld aan onderzoek wordt besteedt. Onderzoek op hbo niveau van een bedenkelijk niveau. Waar de beroepspraktijk niet echt om zit te springen. Wat voegt een hbo jurist, bedrijfskundige of marketeer toe aan onderzoek op die terreinen? Niets. Enkel het verhogen van de status van de hbo instelling als University of Applied Sciences. Waarbij vaak tweede keus universitaire onderzoekers/lectoren de opdracht krijgen toegepast onderzoek uit te voeren. Waar ze zelf vaak niet echt voor zijn opgeleid. Arme hbo studenten die ooit een opleiding zijn gaan volgen om als hbo professional aan het werk te kunnen gaan. Dan zwaai je met een diploma af waarin je verplicht was om op hbo niveau de academische methodologie van onderzoek je eigen te maken. Terwijl de beroepspraktijk je daar nu juist niet voor nodig heeft. Kan het treuriger?

Het hbo kent een bovenmodaal lobbycircuit om haar belangen altijd veilig te stellen. De sector kent dan ook het geldprobleem niet dat het basisonderwijs zo kenmerkt. Daarnaast wordt het hbo onderwijs anno 2018 nog steeds gegoten in de vorm van veel klassikaal onderwijs. Geldverslindend en zeer inefficiƫnt onderwijs aan volwassen studenten. Studenten die opgeleid moeten worden voor een volledig gedigitaliseerde en gerobotiseerde samenleving. Als hbo instellingen doorgelicht zouden worden op efficiencynormen welke vandaag in het bedrijfsleven als heel normaal worden beschouwd dan zal dat immens schrikken zijn. Zo erg dat een deel van het extra geld dat het basisonderwijs graag zou willen hebben, zo vrij kan komen. Als het hbo zich uitsluitend zou gaan richten op onze toekomstige doeners op hbo niveau dan zou de opleidingsduur met minimaal 1 jaar teruggebracht kunnen worden. Zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Tel daar de bezuinigen bij op als klassikaal onderwijs wordt omgezet in hedendaagse gebruikelijke technieken van online onderwijs. Dan komt er nog meer geld vrij.

Onze studenten verdienen kwalitatief goed onderwijs dat is toegesneden op de keuze om een doeners of denkers studie te gaan volgen. Dat is nu moeilijk. Door universiteiten die ook teveel doeners aan een diploma moeten helpen. En hbo instellingen die denkers ook willen opleiden. Hoogste tijd voor een fundamentele verandering.