Doneer aan TPO
 

Scoutingleider die drie kinderen brandmerkte vrijgesproken

'Had geen opzet om slachtoffers te verwonden'

Door: , 13:31, 11 oktober 2018
Scouts (niet uit dit verhaal) tijdens een bezoek aan paleis Noordeinde. ANP ROYAL IMAGES BART MAAT

'Had geen opzet om slachtoffers te verwonden'

Een jeugdleider van een scoutinggroep in Goes is donderdag vrijgesproken van het brandmerken van drie kinderen. De rechtbank in Middelburg bepaalde dat scoutingleider Mark B. (23) weliswaar onvoorzichtig was geweest tijdens een ontgroeningsritueel maar dat hij geen opzet heeft gehad om de kinderen te verwonden, zoals de beschuldiging luidde. Tegen hem was zeven maanden celstraf geëist, waarvan drie voorwaardelijk.

Lees ook – Scoutingleider uit Goes brandmerkt drie kinderen tijdens zomerkamp

Het incident gebeurde vorig jaar zomer tijdens een scoutingkamp in België. De slachtoffertjes deden mee aan een kamp voor waterscouts, voor kinderen tussen 11 en 15 jaar. B. had met een lange ijzeren staaf op de blote rug van de drie kinderen de letters FN gebrand, wat staat voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout. De twee jongens en een meisje hebben blijvende brandwonden overgehouden aan het ritueel.

Het ontgroeningsritueel van de zeeverkenners bestaat uit het met inkt bestempelen van de ruggen van de kinderen met de letters FN, wat staat voor de naam van de scoutinggroep Frans Naerebout. Om het op brandmerken te laten lijken wordt de stempel door het vuur gehaald en moeten de kinderen schreeuwen als ze worden bestempeld.

Twee jongens en een meisje liepen blijvende brandwonden op, maar omdat Mark B. controleerde of de stempelpook heet was geworden heeft hij het letsel niet bewust veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Advocaat Dick Olie van de verdachte scoutleider reageerde tevreden op de uitspraak. “Hij heeft nooit de bedoeling gehad om brandwonden te veroorzaken. Het was gewoon een stomme fout en dat heeft de rechtbank goed gezien”, reageerde hij.

Het Openbaar Ministerie bestudeert het vonnis voor een eventueel hoger beroep, aldus een woordvoerder.

ANP

Tags: ,
 
 

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken:
(Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Om administratieve redenen moet je donatie minimaal 5 Euro zijn. Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]. Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie

Advertentie

 
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace