Opinie

OM eist geen straf tegen wegmoordende automobilist die opzettelijk bejaarde fietser doodreed

12-10-2018 20:00

De officier van justitie in Den Bosch heeft vrijdag geen enkele straf geëist tegen een 23-jarige wegmoordenaar die in april van dit jaar met zijn auto expres en geheel opzettelijk een volstrekt willekeurige fietser doodreed. Het slachtoffer was een 77 jarige man die toevallig de pech had op het verkeerde moment op de verkeerde plek te fietsen in het ‘veilige’ Nederland, dat gave land.

Volgens de officier van justitie is een straf niet aan de orde omdat de wegmoordenaar, die dus opzettelijk een fietser doodreed, ‘ontoerekeningsvatbaar’ is en ‘in een psychose verkeerde’. Daarom is alleen ‘verpleging’ en ‘behandeling’ in een tbs-kliniek geëist.

Volgens de wegmoordenaar in kwestie hoorde hij ‘een stem in zijn hoofd’ die hem ‘opdracht gaf de fietser dood te rijden’. De wegmoordenaar had overigens eerst flink geblowd voordat hij in de auto stapte om daar ineens een stem in zijn hoofd te horen die hem opdracht gaf een fietser dood te rijden.

Een officier van justitie te Leeuwarden echter eiste vrijdag een genadeloos en ongekend harde straf tegen Jenny Douwes uit Friesland omdat zij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘opruiing’. Er werd een werkstraf geeist van maarliefst 240 uur en zelfs ook nog drie maanden voorwaardelijke celstraf. Door dit zogenaamde ‘opruien’ van Jenny Douwes kwam geen enkele bejaarde fietser om het leven en heeft dus ook niemand een levenslang trauma opgelopen dankzij het verlies van een geliefde. Ontoerekeningsvatbaarheid was niet aan de orde: de Friesche ‘opruier’ staat gewoon voor haar daden en neemt haar verantwoordelijkheid. Zij wél.

Verder functioneert de rechtstaat in Nederland uit-ste-kend (met name dankzij het uiterst competente OM), is er aantoonbaar sprake van échte rechtvaardigheid, kun je goed merken dat Vrouwe Justitia een blinddoek draagt en dus écht nooit onderscheid maakt tussen zaken en kun je nau-we-lijks spreken van een OM dat handelt uit, noem eens wat, volstrekte willekeur of dat er sprake is van, pak hem beet, het meten met twee maten of het volgen van een politieke agenda.

Het is nog niet bekend wanneer de bejaarde fietser doodrijdende wegmoordenaar zich tijdens een ‘proefverlof’ aan zijn sociotherapeutische begeleidster zal onttrekken en weer achter het stuur zal plaatsnemen. Mits hij niet wordt ‘behandeld’ in de ‘forensische kliniek’ te Den Dolder: dan zal hij sowieso binnen no time, drugsgebruikend en wel, weer gewoon vrij rondlopen in de bossen.

Als bonus een oud filmpje waarin een hoofdmedewerker van het OM, die organisatie die zegt zich op te werpen als de hoeder van meningsvrijheid (‘want je mag niet iemand de mond snoeren die een andere mening heeft‘), uitlegt hoe blij het OM in werkelijkheid is met die vrijheid van meningsuiting in Nederland: