Politiek

Lodewijk Asscher is klaar met het geleuter van Mark Rutte en steunt motie van wantrouwen #Dividendbelasting

17-10-2018 00:48

Meer dan een jaar hield Mark Rutte persoonlijk het land in de greep met zijn pleidooi voor de afschaffing van de dividendbelasting. Uiteindelijk ging de maatregel van tafel. Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie, een motie van wantrouwen volgde. Niet gesteund door Jesse Klaver van GroenLinks, overigens. Wie de motie van PVV-leider Geert Wilders wel steunde was Rutte’s oud vice-premier Lodewijk Asscher. En dat was een hele principiële kwestie. Rutte zei namelijk tijdens het debat dat het niet afschaffen van de dividendbelasting een ‘onverantwoord risico’ voor Nederland kan betekenen. De PvDA-leider zag een ‘zelfgenoegzame coalitie’.

Video – Geert Wilders: Deze premier moet weg

Asscher wees de minister-president er vervolgens op dat die uitspraak onhoudbaar is. En bood hem een kans daar op terug te komen. Want is het niet Rutte zelf die de maatregel terugdraait? Maar de premier volhardde dat het hier gaat om ‘een gezamenlijk risico dat we hier als politiek nemen. We zullen er hard voor moeten werken deze bedrijven in Nederland te houden’.

“Geen gedraai, gewoon een normaal en eerlijk antwoord”, bitste de PvdA-leider terug.  De Eerste Minister had overduidelijk geen goed antwoord. Asscher steunde vervolgens de motie van wantrouwen van de PVV.

Waarom steunde Klaver niet? Hij zei blij te zijn dat de maatregel van tafel is en voornemens te zijn met het kabinet af te rekenen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

Waarvan akte.