Politiek

MBO’ers slopen GroenLinks-plannetje voor MBO-titels

19-10-2018 13:56

“Wij vinden het niet per se nodig om extra titels toe te voegen.” Dat is de reactie van Timon van Engen, voorzitter van de MBO-jongerenorganisatie JOB op het GroenLinks-plan om MBO’ s titels te verlenen. “Het MBO onderscheidt zich juist door het werk dat verricht wordt. We bakken brood, we bouwen auto’s en verzorgen mensen. In plaats van te investeren in naamgeving daarvoor, zien we liever dat er geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het onderwijs.” Dat zegt hij tegen de NOS.

Lees ook – Luchtfietsende snob van GroenLinks wil ‘titel’ voor afgestudeerde mbo’ers

GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil vindt dat afgestudeerde mbo’ers een titel moeten krijgen, zodat in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid zijn te zien en de mbo’er erkenning krijgt.

Özdil wil zijn idee inbrengen bij de behandeling van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Als het kabinet zijn plan niet overneemt, komt hij zelf met een initiatiefwet. Dat is niet per sé waar het mbo behoefte aan heeft, meent Van Engen. “Het draait in het mbo om de skills, daarin onderscheidt het onderwijs zich. Het zou zinvol zijn als de landen om ons heen die vaardigheden erkennen. Daarvoor is het belangrijk om te kijken hoe het in andere landen is geregeld, en wat de titels zijn die internationaal worden erkend.”