Sylvain Ephimenco sloopt Volkskrant, NRC en hun milieuvervuilende cruiseschepen

20-10-2018 15:23

Trouw-columnist Sylvain Ephimenco schreef onlangs dat de uitstoot van één cruiseschip gelijk staat aan die van een miljoen auto’s per dag. De Volkskrant besloot de uitspraak te checken in de fake news-rubriek Klopt dit wel?. En ja hoor: de uitspraak van Ephimenco klopte. Toch stak het Ephimenco dat aan zijn woorden getwijfeld werd. Zaterdag komt hij op de kwestie terug in een column waarin hij zich afvraagt of hij tot de ‘ eco-elite’ behoort.

“Maar ik doe wel mijn best om kwalijke gewoontes van anderen – altijd een beetje verklikker geweest – aan de kaak te stellen. Zo schreef ik op 9 oktober een column over die monstrueuze cruiseschepen die evenveel rotzooi uitstoten als een miljoen auto’s. Daar geloofde de afdeling fake news van de Volkskrant niet veel van. Ze gingen afgelopen zaterdag via hun rubriek ‘Klopt dit wel?’ op onderzoek uit. Maar zie, het schijnt nog erger te zijn: een groot cruiseschip stoot gemiddeld 2600 ton zwavelstofdioxide (SO2) uit, wat gelijk staat aan meer dan 7 miljoen auto’s. Conclusie van de Volkskrant: ‘Ephimenco heeft gelijk, cruiseschepen vervuilen enorm.’ De volgende dag en verder deze week op dinsdag, donderdag en vrijdag plaatste diezelfde krant enorme schreeuwerige reisadvertenties met als kop ‘Crazy Cruise Deals’. De eco-elite bij de Volkskrant onderzoekt graag anderen alvorens de burger met SO2 te helpen vergassen. Kan het erger? Bij NRC Handelsblad organiseren ze zelf monsterlijke lezerscruises met NRC-journalisten aan boord, inclusief hoofdredacteur en ombudsman (!). Mijn advies: zeg uw tweede abonnement bij die kranten op!”

Toch even kijken hoe dat zit met dat cruiseschip van NRC Handelsblad. Volgende week vertrekt de NRC-boot (U kunt niet meer inschrijven) met onder meer Peter Vandermeersch, Alexander Rinnooy Kan en Joris Luyendijk voor een 12-daagse tocht van Venetië via onder meer Dubrovnik en Syracuse om te eindigen op het Griekse Piraeus. NRC vaart uit met de 135 meter lange Ocean Majestic, een inmiddels 52 jaar oud (!) cruiseschip.

Wat Ephimenco zegt: duurzaamheid moet je doen.