Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Forse winst van GroenLinks en Forum voor Democratie bij Provinciale Staten.

21-10-2018 09:45

Ook deze week zien we geen verschuivingen in de peiling. Maar 19 procent van de Nederlanders vindt het een goede keuze dat alle 1.9 miljard van het vrijgekomen geld inzake de dividendbelasting, besteed wordt aan het vestigingsklimaat. Bij VVD-kiezers is dat 47 procent. Bij die van CDA 16 procent en D66 26 procent.

53 procent steunt de motie van wantrouwen tegen het kabinet. Bij de CDA-kiezers is het 43 procent!

Hoewel het nog 5 maanden duurt voordat de Provinciale Statenverkiezingen worden gehouden lijkt het volgende beeld zich af te tekenen (pdf) t.o.v. 4 jaar eerder. Fors verlies van CDA en D66 en forse winst van GroenLinks en Forum voor Democratie (verschuivingen van 6 procent of meer).

Ten opzichte van de verkiezingen van 2017 verliest de VVD het meest aan PVV en FvD, het CDA aan FvD en D66 aan GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren. Bij de overige partijen valt op het verlies van PVV, SP en 50PLUS aan FvD.

Het concept Preventie-Akkoord over het Roken heeft grote steun onder de kiezers (69 procent). Hoewel men niet denkt dat in 2040 er een generatie zal opgroeien die nooit geconfronteerd is met sigaretten. 26 procent is voor het volledig verbieden van roken.