Politiek Buitenland

Donald Trump stopt hulp aan landen Midden-Amerika vanwege stroom illegalen

22-10-2018 15:58

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de ‘massale’ financiële hulp aan de Midden-Amerikaanse landen Guatemala, Honduras en El Salvador stopzetten of aanzienlijk verminderen. Dat liet hij weten via Twitter.

Volgen Trump zijn de drie landen kennelijk niet in staat om mensen te beletten hun land te verlaten en illegaal naar de Verenigde Staten te komen. De Amerikaanse president noemde de karavaan migranten die vanuit Midden-Amerika naar de VS trekt ‘een nationale noodsituatie’.

Al eerder dreigde Trump zo nodig het leger in te zetten om de migranten aan de Mexicaans-Amerikaanse grens tegen te houden. De migranten maken deel uit van een groep van in totaal zo’n 4000 mensen die in een stoet door Honduras en Guatemala is getrokken en de Verenigde Staten als eindbestemming heeft.

Honderden migranten deden afgelopen weekend een poging om bij de plaats Tecun Uman Mexico binnen te komen, maar stuitten op de Mexicaanse politie. Enkele duizenden vooral Hondurese migranten kwamen in de Mexicaanse grensstad Tapachula aan na een voettocht vanaf de Guatemalteekse grens.

ANP