Binnenland

Overlast Lelystad na verdacht pakket en dierenactivisten-spandoeken voorbij

22-10-2018 12:11

Een verdacht pakket voor de deur van het provinciehuis in Lelystad heeft maandagochtend voor veel overlast gezorgd in de stad. Straten in de omgeving moesten worden afgezet en het trein- en busverkeer lag deels plat. Na een paar uur onderzoek kon de politie vaststellen dat het pakket geen explosief was en werden de afzettingen opgeheven.

Het nabijgelegen station Lelystad Centrum was lang slecht bereikbaar voor voetgangers en helemaal niet voor automobilisten.

Op het provinciehuis werden ook spandoeken aangetroffen met daarop leuzen over de Oostvaardersplassen. Er is protest tegen een eerder genomen besluit van de provincie dat er zeker duizend edelherten in het natuurgebied zullen worden afgeschoten. Het aantal grote grazers moet volgens de provincie omlaag omdat het gebied niet voldoende voedsel biedt in de winter.

De provincie Flevoland denkt dat er een verband is tussen het pakket en de spandoeken. “Dit is wel heel toevallig”, aldus een woordvoerder. Volgens hem heeft echter niemand het plaatsen ervan opgeëist van deze “anonieme actie met een ontwrichtende werking”. De politie onderzoekt nog of er een verband is.

De actie zal hoe dan ook geen invloed hebben op het “democratische proces” rondom het beleid voor de Oostvaardersplassen, zo verzekert de woordvoerder. Eind vorige maand werd er een protestmars gehouden door tegenstanders van de afschot, waarbij rouwkransen bij het provinciehuis werden gelegd en toespraken werden gehouden.

(ANP)