Buitenland

Trump geeft toe dat er geen bewijs is voor terreurmigranten uit Midden-Amerika

23-10-2018 23:51

President Donald Trump heeft toegegeven dat er geen bewijs is voor zijn bewering dat er terroristen uit het Midden-Oosten zitten onder de migranten die vanuit Honduras richting de Amerikaanse grens trekken. Wel beschuldigde hij Venezuela en niet bij name genoemde ”linkse groeperingen” ervan de zogenoemde karavaan aan te moedigen. Trump maakt zich druk om een groep van duizenden migranten die zich van de Mexicaanse grens met Guatemala langzaam maar zeker naar het noorden verplaatst.

Gevraagd naar zijn opmerking over gevaarlijke infiltranten zei hij dinsdag ”dat er daarvoor geen bewijs is” maar dat terroristen ”heel goed deel kunnen uitmaken” van de migrantenkaravaan. ”Ik denk dat er een gerede kans is dat ze ertussen zitten”. Ook maakt hij zich druk over het aantal criminelen dat meeloopt.

Vicepresident Mike Pence gaf eerder op de dag een voorzet door te stellen dat het ”ondenkbaar is dat er geen mensen met een achtergrond uit het Midden-Oosten zouden zijn in een menigte van meer dan 7000 die oprukt naar onze grens”. Hij zei dat ”in het afgelopen fiscale jaar dagelijks zeker tien terroristen of vermeende terroristen zijn aangehouden aan onze zuidgrens”. Volgens overheidsfunctionarissen klopt dat niet. Volgens hen gebruikte Pence de cijfers van alle plaatsen met douanefaciliteiten in de VS.

Begin november zijn de midterms en immigratie is een thema waar de Amerikanen sterk over verdeeld zijn. Veel verkiezingsretoriek richt zich dan ook op de problemen rondom (illegale)immigranten die veelal uit Midden-Amerika komen. Na de tussentijdse verkiezingen zal blijken of de Republikeinen de meerderheid in het Congres behouden. Traditioneel verliest de partij die de President levert bijna altijd de meerderheid in het Congres en de Senaat.

ANP/TPO